A medvehagyma felismerése és megkülönböztető jegyei

Source: frenchgardening.com via Oohoo on Pinterest

A medvehagyma leveleit virágzás előtt kell/ érdemes felhasználni, ezért az idei gyűjtési szezonja véget ért. Mivel mégis aktuálissá vált a kérdés és persze jövőre is lesz medvehagyma-szezon jó, ha tudjuk, hogy milyen növényekkel keverhető össze a medvehagyma és hogyan tudjuk megkülönböztetni.

Őszi kikerics

Kisebb az összetévesztés esélye a kikericcsel, azonban jó, ha ismerjük, mert erősen mérgező növényről van szó. Élőhelyük különbözik, míg a medvehagyma árnyas erdőkben, a fák alatt található, addig a kikerics napos réteken és legelőkön burjánzik. Levelei általában áprilisban kezdenek fejlődni (amikorra a medvehagyma már ki is virágzik), kifejlődve 20–30 cm hosszúak, széles lándzsa alakúak és húsosak, fényes-zöldek és általában felfelé ágaskodnak, nem hajlanak vissza.

Gyöngyvirág

Szintén erősen mérgező növény, ráadásul ugyanolyan élőhelyet, az árnyas erdőket kedvelik, mint a medvehagyma. Mindkettő nagy mezőket alkot, viszont nem jellemző, hogy keverednének, de azért jobb az óvatosság. A medvehagyma általában már február végén, március elején megjelenik az erdőben, amikor a májusi gyöngyvirág még nem bújt elő. Ilyenkor nem áll fenn a veszélye, hogy a két növényt esetleg összetévesztjük. Viszont rendkívüli időjárási helyzetben, amiből mostanában egyre több van, összecsúszhat a két növény fejlődése. Első pillantásra levelük nagyon hasonló, de, ha jobban megnézzük számos tényező segíti a két növény megkülönböztetését.

levél jellemzői medvehagyma gyöngyvirág
fejlődésének kezdete a földből kibújva azonnal látható szárrésszel kezdi meg a felszin feletti fejlődest a föld alól szár nélkül, tölcséres alakzatban tőr elő
 későbbi fejlődése folyamatosan növeszti a szárát, a levelek külön szárakon fejlődnek sokáig száratlan marad, virágzáskor is jóval rövidebb a szára, mint a medvehagymáé, levelek csokorban fejlődnek
hossza maximum 20-25 cm nagyobbra is nőhet
szélessége 3-4 cm széles 6-10 cm széles
 íve ívesen visszahajlik, lágyabb visszahajlik, de szára merev, kemény
alakja lándzsahegy szerű inkább hordó alakú, de a levélhegyén egy kis hegyes csücsök található
vastagsága   vastagabb
erezete kevésbé sűrűn erezett  
színe   mélyebb zöld, viaszos
tapintása lágyabb, finomabb  
levélnyél szögletes, egy levél van rajta hengeres, két levél van rajta
illata mint a  fokhagymáé  

Virágzáskor már nem érdemes a medvehagymát gyűjteni, de virágzatuk a fehér színén kívül teljesen eltérő.

Foltos kontyvirág

Nagyobb gondot jelenthet a szintén mérgező kontyvirág, amelynek a levele nyílhegyszerű, kevésbé hasonlít a medvehagymáéhoz és gyöngyvirágéhoz, viszont egymás mellett nő a medvehagymával, ezért könnyen a leszedett medvehagyma levelek közé keveredhet, ha nem óvatosan, a leveleket egyesével leszedve végezzük a gyűjtést. Szerencsére már a szánkba véve érezzük, hogy valami nem stimmel, ezért kicsi az esélye, hogy le is nyeljük. A növényben kálcium-oxalát található, ami rendkívül kellemetlen szúrós, zsibbasztó érzést okoz a szájban.

Ne felejtsük el a medvehagyma legfőbb jellegzetessége, amely lényegesen megkülönbözteti mérgező „hasonmásaitól” a fokhagymaillata.

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.