Természetes cukorpotlók 1.

A édes íz élvezete az az ember természetes igénye. Az igazi az lenne, ha az édes utáni vágyunkat gyümölcsökkel elégítenénk ki, de ha ez (vagy amíg) nem sikerül mindenképp érdemes (fehér) cukor (és társai) helyett az édesítés egészségesebb módjait választanunk.
Lehetőség van bőven, hogy megtaláljuk az ízlésünknek (és pénztárcánknak) megfelelőt.

Először nézzük azokat, amelyeknek magas, vagy viszonylag magas a kalória- és szénhidráttartalma, főleg egyszerű cukrokat tartalmaz. Ezért ezeknél is figyelni kell a mennyiségre, de egyéb tápanyagtartalmuk vagy lassabb felszívódás miatt gond nélkül beilleszthetők az egészséges étrendbe.

Méz
Kalóriatartalma hasonló, mint a finomított cukoré és ne felejtsük el 81%-ban monoszacharid cukrot, azaz egyszerű cukrot tartalmaz. Kiváló szénhidrátforrás, épp ezért figyelni kell a mértékre. Viszont gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. Sajnos 40 °C hőmérsékleten megindul a lebomlásuk. Amit még jó tudni, hogy mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Az egészségmegőrzés fontos része, néha mindenképp iktassuk be, legalább egy citromos-mézes reszelt sárgarépasaláta fomájában. A felnőtt ember számára a napi adag kb. 100 g, a gyerekeké napi körülbelül 30 g. Ne alkalmazzuk cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.

Használhatunk még különféle édes szirupokat, melyek közül nálunk is kaphatók az agavéból, tápiókából, rizsből, árpamalátából, juharból készült változatok.

Juharszirup
A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban egyszerű cukorból, ásványi anyagokból, vitaminokból (főleg B vitaminok, A vitamin) és aminosavból áll. Kalóriatartalma 2,6 kcal/g ( kb. annyi, mint többféle cukoralkoholé). Sötétbarnától a világos borostyán színűig bármilyen lehet. Általában minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. A sötétebb szirup általában alkalmasabb főzésre, de sokan részesítik előnyben a világosabbat, melyet palacsintához és egyéb ételekhez fogyasztanak. Vásárlásnál nézzük meg a termék címkéjét, hogy természetes, lehetőleg hozzáadott cukor – és adalékanyagmentes juharszirupot válasszunk. Csak a felhasználás aránya miatt írom Kaldeneker honlapját láttam egy juharszirupos almamuffin receptet, ahol 30 dkg teljes kiőrlésű liszthez 2,2 dl juharszirupot ad. Édesítőerejét tekintve másfél kanál juharszirup egy kanál cukornak felel meg.

Rizsszirup
Általában barnarizsből készül, csak 3 százalékban tartalmaz glükózt, 45%-ban maltózt, 50%-ban oldható összetett szénhidrát. Így a felszívódása kedvezőbb, a glükoz egyből bekerül a véráramba, a maltózt kb.: 1-1,5 órát, az összetett szénhidrátokat 3-4 órán keresztül emészti a szervezetünk.

Agávé-szirup
A trópusi, kaktuszhoz hasonlító agávéból nyert kivonat alacsony glikémiás indexű, fruktózt és glükózt tartalmaz, de olyan értékes ásványi anyagok is megtalálhatóak benne, mint a kalcium, a vas, a kálium, a nátrium, a foszfor és a magnézium. A szirup energiatartalma elég magas (3 kcal/g) íze azonban jóval intenzívebb, egy kanál agávészirup két kanál finomított cukornak felel meg.

Különféle gyümölcsszirupok
Ennek a terméknek is számos cukrozott változata van, melyek mindegyike szörp, így ezek fogyasztását kerüld. Az igazi gyümölcsszirupok csak gyümölcsöt tartalmaznak besűrítve, emiatt áruk is magas. Bár érdemes otthon is próbálkozni, például édes nyári alma levének felfőzésével.

Datolya szirup és datolya cukor
Szárított datolyából készül, a gyümölcs összes vitaminját, ásványi anyagát és rostját tartalmazza, a szervezet lassan bontja le. Elsősorban sütéshez ajánlott, kevésbé oldódik fel, mint a cukor.

Kókusz cukor
A kókusz pálma bontatlan (amelyek biztosan nem hoznak kókusz termést) virágaiból készül, egy virágból akár 4 liter nedv is nyerhető, amit alacsony hőfokon kristályosra párologtatnak. Ez a hagyományos módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1,B2,B3,B6 vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas és a 16 féle aminosav nagy része megmarad. Glikémiás indexe 35, ami alacsony a többi cukoréhoz képest. Gyorsan feloldódik és nagyon gazdag, karakteres karamellás-törökmézes íze van, enyhén barnára színezi az ételeket.”

Ne felejtsük el felhasználni a gyümölcsök természetes édesítőerejét. Teához, édességekhez rakhatunk szárított gyümölcseket. Süteményekhez kevesebb édesítő anyag kell, ha teszünk bele például fahéjat, édesgyökeret vagy karobot, vagy rakhatunk bele pépesített datolyát, mazsolát vagy banánt is. Tésztaféleségekhez (pl. palacsinta, muffin, piskóta stb.) használjunk fele részben zabpehelylisztet, ez eleve édesebb karaktert ad a süteménynek, így kevesebb utánédesítésre lesz szükség.


2 thoughts on “Természetes cukorpotlók 1.

  1. Pingback: Kockázatos ételek a terhesség alatt | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Finom, anyagcsere fokozó italok | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.