Természetes cukorpotlók 3.-Inulin

Valószínűleg nem ez lesz a legelterjedtebb cukorpotló, de, mint lehetőség, illetve egyéb előnyei miatt érdemes megismerni, elsősorban a csicsókaszirupról van szó.

Az inulinok természetben előforduló poliszacharid (összetett cukor), amely sok növényben megtalálható. Ezek a növények az inulint a törzsgyökérben, vagy a gyökerekben halmozzák fel, és nem tartalmaznak keményítőt. Cukorhelyettesítőként használják, amely édes íze ellenére eltér a cukortól, mivel sem a szájban sem a tápcsatorna más szakaszán nem termelődik olyan enzim, amely oldani tudná. Vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához ugyanis nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag, amely kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját, így különösen ajánlott bélfóra helyreállításnál.

Inulint tartalmaz a gyermekláncfű, a csicsóka, a cikória, a hagyma, a fokhagyma, a bojtorján, a jamszgyökér, articsóka. Ezek a növények segíthetnek az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.

A csicsókában található a legtöbb inulin. Édesítésre csicsóka szirup, sürítmény vagy étrend-kiegészítő por formájában használható. Bár a termékeknél inkább hangsúlyozák, egyéb szervezetre gyakorolt jótékony hatását (rákmegelőző (antioxidáns), szív- és érvédő (LDL szint csökkentő, HDL szint növelő!), immunerősítő, idegi stabilitást fokozó, emésztést serkentő, bélflóra-helyreállító (prebiotikus), májvédő és méregtelenítő, súlycsökkenést segítő (teltségérzést keltő) és vércukorszint-beállító), mint édesítő erejét.

A csicsóka préselt leve is édes, ezt turmixokban, zöldséglé-gyömölcslé kombinációkban lehet kihasználni. A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott, hacsak úgy szeretnének valamit rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idő az ízlelőbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt.
Készíthetünk csicsóka mézet. Ehhez a megmosott, meghámozott, lereszelt gumókat pár percig pároljuk, lehetőleg dupla falú edénybe,vigyázva, hogy ne forrjon és ne égjen le. Ha a reszelék levet eresztett, gyógynövénypréssel alaposan kipréseljük, majd ezt a levet, a lekvár készítéshez hasonlóan, lassú tűzün kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Ha tetszett és hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.