Már alaposan körbejártuk a mennyi édes és sós finomságot lehet készíteni az alacsony kalóriatartalmú, egészséges sárgarépából. Nemcsak télen kiváló vitaminforrás, hanem meleg időben is érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkben. Magas A-vitamin és béta-karotin tartalma segít megvédeni a bőrünket a nap káros sugaraitól. Igazi hűsítő finomságként, fagylaltként és sorbetként is fogyaszthatjuk.
Sárgarépás fagylalt
Ebben az esetben hagyományos tejszínes fagylaltba keverjünk kandírozott sárgarépát. Ehhez 30 dkg répát feldarabolunk vékony, hosszúkás csíkokra vagy kb. vékony karikákra.
Egy csésze cukornak megfelelő egészségesebb édesítőszert, pl. ugyanennyi xilitet, 2 evőkanál mézzel és 2 csésze vízzel felteszünk főni. Tehetőnk hozzá egy diónyi gyömbért. Tovább fokozhatjuk az ízeket, ha a víz harmada helyett narancslevet használunk. Ha már forr az édes, fűszeres víz, akkor beledobjuk a sárgarépát és addig főzzük, amíg áttetszően pirosak lesznek a répák (20-30 perc), ezután leszűrjük és sütőpapíron hagyjuk száradni.
Sárgarépafagylalt
40 dkg reszelt sárgarépát megfuttatunk 1evőkanál olívaolajon, hozzáadunk 4 púpozott evőkanál xilitet, vagy ugyanennyi cukrot, vagy 6 ek eritritet, majd hozzáöntünk 300 ml tejszínt, és forrástól számítva kb. 10-15 percig főzzük. 100 ml tejszínnel kikeverünk 2 tojássárgáját, majd hozzáadjuk a sárgarépás tejszínhez. Ha újra felforrt, még kb. 1-2 percig főzzük, folyamatosan kevergetve. Ezután turmixoljuk össze alaposan, majd hűtsük le és utána mehet a fagyasztóba. A masszát 20-30 percenként keverjük át, többször megismételve. (forrás: ildinyo.blogspot.com)
Sárgarépa-sorbet
Egy kis serpenyőben közepes lángon oldjunk fel 1/3 csésze vízben 1 csésze cukrot vagy ennek megfelelő édesítőszert. Az elkészült édes szirupot hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre, akkor adjunk hozzá 2 csésze sárgarépalevet, 2 ek citromlevet, és fél ek narancs kivonatot vagy egy narancs lereszelt héját. Keverjük alaposan össze, fedjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 4 órán keresztül. Utána mehet a fagylalt készítő gépbe vagy a fagyasztóba, utóbbi esetben többször át kell keverni (10-20 percenként), hogy elkerüljük a jégkristályok megjelenését.
A házi készítésű fagylaltokat érdemes fogyasztás előtt 10-15 perccel kivenni a mélyhűtőből, hogy ne kegyen nagyon kemény, a bolti fagylaltokban ezt az azonnali puhaságot különféle állományjavítókkal érik el, ami a saját készítésű fagyiból kimarad.