Fehér cukor helyett 3. – Xilit, nyírfacukor

Finn erdőFelnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők számára ajánlott, természetes formában sokféle rostdús növényben előforduló cukorhelyettesítő, számos kedvező élettani hatással rendelkezik.

Nyírfacukor, xilit (xylit) vagy xilitol (xykitol) (ugyanazt jelenti) egy öt szénatomos cukoralkohol (a cukoralkoholok többsége hat szénatomos), fehér, édes, kristályos szénhidrát.
A 19. század végén bükkfa forgácsából állították elő első alkalommal. A vegyület neve arra utal, hogy fából nyerték: a görög xyl(on) szó fát jelent, az -itol végződés pedig arra utal, hogy a cukoralkoholok közé tartozik. A nyírfacukor elnevezés onnan származik, hogy Finnországban nyírfa kérgéből és rostjából állították elő a xilitet. Itt fejlesztették ki a második világháború idején a tömeges, ipari méretű gyártását a hagyományos cukor pótlásának céljával (náluk a cukorrépa nem terem meg, a háború alatt pedig nem volt lehetősége importra). Napjainkban leggyakrabban nyírfából, kukoricaszárból és a kipréselt cukornád maradékából jutnak hozzá, mivel ezek az alapanyagok nagy mennyiségű xilózt tartalmaznak, amiből a leggazdaságosabb az előállítása.

A finomított cukrokhoz képest, a nyírfacukor mintegy 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz ( 2,40 kcal/gr).
A xilit édesítő hatása megegyezik a cukoréval, glikémiás indexe viszont nagyon alacsony (GI=7-13), ezért cukorbetegeknek is ideális édesítőszer. (Egyes szakirodalmak 50%-ot, míg mások 100%-ot javasolnak beszámítani a napi szénhidrátmennyiségbe, mivel egyénenként változik a xilit felszívódásának mértéke.)
A vizsgálatok szerint minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor. A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Ezért arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat.

Egyéb jótékony hatásai

  • Enyhíti a természetellenes éhségérzetet, csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat.
  • Lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést, csökkenti a lepedékképződést.
  • Prebiotikumként, lecsökkenti a vastagbél pH-ját, ezzel csökkenti a kártékony baktériumokat szervezetünkben, míg a kedvező bélbaktériumok szaporodását elősegíti.
  • Használható a gombás fertőzések, a Candida esetén is.

 

A nyírfacukrot pontosan ugyanúgy kell használni, mint a finomított kristálycukrot. Édesítő ereje a hagyományos cukoréhoz képest 1:1. Mellék- és utóíze nincs.
A nyírfacukrot használhatjuk hideg-meleg ételek, italok készítésénél, receptjeink bármifajta megváltoztatása nélkül. Viszont antibakteriális hatásánál fogva nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így nem alkalmas élesztővel készült ételek, például kelt tészták készítésére.

Fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat. Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási idõszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás napi küszöbértéke felnőtteknél 150 g (vagy egyszeri 30 g), gyermekek esetében 40 g. A napi adagot tekintve eltérőek az adatok A paleolit szakácskönyv szerint a legtöbb ember testsúly kilogrammonként 0.5-1 grammnyi xylitet jól szokott tolerálni.

A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


4 thoughts on “Fehér cukor helyett 3. – Xilit, nyírfacukor

  1. Pingback: Nyírfacukor (Xilit) pro és kontra | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Fehér cukor helyett 1. - Cukoralkoholok | Egészséges életmódszerek

  3. Pingback: Házi, cukormentes marcipán felhasználása, házi szaloncukor, bonbon | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.