Fehér cukor helyett 2. – Eritritol

Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, amely kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül és szinte teljesen kalóriamentes. Kell ennél több?

Az eritritolt (Magyar Élelmiszerkönyvben Eritrit néven szerepel) 1848-ban fedezte fel egy brit kémikus (John Stenhouse), friss és fermentált gyümölcsökben. Az eritriolt Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként,az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.
Természetes úton képződő cukoralkohol ( kis mennyiségben megtalálható gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben és borban), amelyet cukor erjesztésével állítanak elő a fermentált tejtermékekhez hasonló módon, egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket átszűrik, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.

A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Sőt, nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. (Úgy tűnik a legoptimálisabb védelem viszont az eritritol és a xilit kombinációjával érhető el.)
A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.

Az eritritol szinte teljesen felszívódik a vékonybélben. A felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel 24 órán belül.

A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően nem okoz bélproblémákat, hasmenést. Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe nulla. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes, de grammonként mindössze 0.2 kalória van benne, amely gyakorlatilag nullának tekinthető, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

Az eritritol számos nem édesítő, élelmiszer-technikai hatással is rendelkezik, például édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatású, vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként, azaz stabilizátorként is használják, sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására, savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is alkalmazható.

Az eritriol használható süteményekben, kekszekben és kétszersültekben maximálisan 10 % mennyiségig, ami hosszabban tartó frissességet és puhaságot biztosít, miközben a tészta tömörebb lesz.

Az eritriol talán a legegészségesebb, de biztosan a legkisebb kalóriatartalmú (és szénhidrát tartalmú) választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


One thought on “Fehér cukor helyett 2. – Eritritol

  1. Pingback: Fehér cukor helyett 1. - Cukoralkoholok | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.