Fehér cukor helyett 1. – Cukoralkoholok

A cukoralkohol se nem cukor, se nem alkohol, egy növényekben található, lassan felszívódó szénhidrát, ami csökkenti az éhségérzet kialakulását. Ezt a csoportot nevezik még polialkoholoknak vagy polioloknak. A szervezet számára energiát szolgáltató természetes eredetű (bár némileg mesterségesnek tekinthető) édesítőszerek, viszont kalóriatartalmuk kevesebb, mint a fehér cukoré. A cukoralkoholok édesítőképessége a szacharózhoz hasonlítva 0,4-1 között mozog.

Szervezetünk számára könnyebben felismerhetők, mint a teljesen mesterséges édesítők. Cukorhelyettesítőként nem okoznak fogszuvasodást.
Jellemzőjük, hogy bélbaktériumok által bontható anyagok, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így csupán részleges. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben (napi 20-30 g felett) fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélműködést fokozzák, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat okoznak. (Bár a szakemberek szerint egy felnőtt embernek naponta maximum 6 gramm ipari eredetű cukrot lehetne fogyasztania. Az ettől nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása már kedvezőtlenül befolyásolja az immunrendszer működését, napi 100 gramm fehér cukor elfogyasztása esetén akár 40%-kal csökken a szervezet ellenálló-képessége). Előállításuk költsége magas, éppen ezért viszonylag kevés élelmiszer alkotóelemeként szerepelnek.

A leggyakrabban használt a szorbit vagy szorbitol, ami természetes formában megtalálható a gyümölcsökben is. A kereskedelemben előforduló szorbitot kukorica, búza vagy burgonyakeményítő erjesztésével készült glükozból állítják elő enzimek segítségével. Fele édességű, mint a répacukor, energiatartalma azonos a cukoréval (grammonként 4 kcal, azaz 16.8 kJ) (sok helyen viszont 2,6 kcal szerepel). A szervezetben lassan bomlik le, a vércukrot a cukornál kevésbé emeli. Glikémiás indexe 30 alatti ( a fehér cukoré 68). A legújabb diétás ajánlások a cukorbetegeknek nem tanácsolják használatát. A nyelven enyhén hűsítő érzetet kelt.
Főleg puha és kemény édességeknél alkalmazzák, ízesített lekvároknál, zseléknél, sütött ételeknél, rágóknál, köhögés elleni cukorkáknál.
1 éves kor alatt nem fogyasztható, mert a kicsik szervezete még nem tudja feldolgozni.

A mannit nagyon sok helyen előfordul a természetben, gyümölcsben ( eper), levelekben és különböző növények (hagyma, tök) egyéb részeiben. A kereskedelemben előforduló mannitot kukoricakeményítőből nyert fruktózból állítják elő. Körülbelül fele olyan édes mint a kristálycukor, lebontásához viszont nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez alkalmazható. Energiatartalma alacsonyabb (2,4 kcal/g), mint a cukoré.
Főleg a gyógyszerészet alkalmazza, az agyi nyomás csökkentésére használják valamint értágító hatású anyag. Élelmiszerekben elsősorban alacsony energiatartalmú édesítőszerként, valamint csomósodást gátló anyagként puha és kemény cukorkákban, lekvárokban, fagyasztott termékekben, köhögés elleni cukorkákban, rágókban alkalmazzák (E421 néven).

Kukoricából származik a hidrogenizált maltóz, a maltit. A maltitot szerte a világon alkalmazzák az ételeknél. Édessége a cukor édességének 60-90%-a, energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. Szintén nem igényel inzulint a feldolgozása a szervezetben, ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, gátolja az élelmiszerek kiszáradását.

Találkozhatunk még a hidrogénezett keményítő hidrolizátum kifejezéssel, ami ami keményítő részleges hidrolizásával nyert anyagok csoportja. Többnyire olyan esetekben alkalmazzák, ahol a termék többféle cukoralkoholt tartalmaz mint szorbitot vagy maltitot. Általában 50%-ban vagy még nagyobb arányban tartalmaz szorbitot és a címkén pl „szorbit szirup száma E420 ii (míg a szorbité E420, a szorbitolé E420i)” vagy „maltiz szirup, száma E 965 ii ( míg a maltité E965, tehát csak ii a különbség)szerepel. Ezekre nagyon figyeljünk, tartalmaz glükózt és rövidláncú többszörös cukrot is, így anyagcseréjéhez inzulinra van szükség, ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható.

Az izomalt vagy izomaltitol két, kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó anyag keveréke (glükóz-szorbit és glükóz-mannit). A glükoz név ne tévesszen meg senkit, csak megmarad az eredeti glükoz kötés (ha jól értettem, ha erre téved egy vegyész, erősítsen vagy cáfoljon meg, köszönöm) hasznosításához az emberi anyagcserének nincs szüksége inzulinra, tehát cukorbetegek is fogyaszthatják. Hő- és saválló, kb. fele olyan édes, mint a kristálycukor, energiatartalma 2,4 kcal/g valamivel kisebb, mint a cukoré. Cukorkákban, csokoládéban, jégkrémekben, lekvárokban, töltőanyagokban, rágókban stb található meg.

A tagatóz egy a tejcukorból (laktóz) kivont édesítőszer, majdnem olyan édes, mint a szaharóz, viszont csak 1,5g kalóriát tartalmaz grammonként. Elősegíti a 2. típusú diabétesz, a hemofília és egyéb betegségek kezelését, valamint a magzati fejlődést, ezenkívül prebiotikus hatást eredményez a bélben, segíti a jótékony bélbaktériumok fennmaradását. Csak kis mértékben emeli a vércukorszintet: glikémiás indexe mindössze 3. Íze a cukortól megkülönböztethetetlen és utóíze sincs, emellett intenzív édesítőszerekkel kombinálva ízfokozó hatású. Hő hatására ugyanúgy karamellizálódik, mint a szacharóz. Hátránya viszont, hogy a fruktózhoz hasonlóan dolgozza fel szervezet, de csak részben – közelítőleg 15 – 20%-a – szívódik fel.

Laktitot tejsavóból állítják elő. A cukor édességének kevesebb mint felét nyújtja és grammonként két kalóriát tartalmaz.Magas stabilitása miatt népszerű, sütés során sem bomlik el. Használják cukormentes édességek, jégkrémek, sütemények, csokoládék készítésekor.
Laboratóriumi tanulmányok azt mutatták ki, hogy a laktitol növelte a hasznos bélbaktériumok számát. Vagyis prebiotikus tulajdonsággal rendelkezik, amit gyakran jobban kiemelnek a termékeken, mint az édesítő hatását.

Két cukoralkohol maradt ki a felsorolásból az eritrit és a xilit. Ezekről külön részletesen írok, mint talán a legjobb lehetőség a cukor helyettesítésére és amelyekkel egyre többet találkozhatunk az áruházak polcain és nem csak a bioboltokban.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


3 thoughts on “Fehér cukor helyett 1. – Cukoralkoholok

  1. Pingback: Fehér cukor és társai | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Fehér cukor helyett 3. - Xilit, nyírfacukor | Egészséges életmódszerek

  3. Pingback: Fehér cukor helyett 2. - Eritritol | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.