Visszeresség ellen – (nemcsak) kismamáknak

Természetes módszerekkel a kismama panaszok, terhességi tünetek ellen

A várandósság alatti hormonális változások, a megnövekedett testsúly elősegíti a visszértágulatok kialakulását. Ezt tovább fokozza, hogy a növekvő magzat egyre nagyobb nyomást gyakorol a vénákra. Egy kis odafigyeléssel, megfelelő módszerekkel a visszerek kialakulása megelőzhető és a már meglévő visszértágulatok karbantartása is hatásosabb. Érdemes már a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetni, különösen, ha hajlamosak vagyunk erre a problémára, mert a már kialakult visszértágulatot kezelni és visszafordítani nagyon nehéz.

Általános tanácsok

Serkentsük a keringést, ezzel a vénák keringése is fokozódik, megelőzve ezzel a pangást és ezzel a tágulatok kialakulását. Ehhez:

  • Mozogjunk! Visszerek ellen is a legjobb sport az úszás. Ne feledkezzünk meg a napi sétáról, gyaloglásról sem. Ha tehetjük, sétáljunk mezitláb is.
  • Reggel és este még, vagy már az ágyban, hanyatt fekve emeljük fel a lábunkat és először csak a lábfejünkkel, majd combból az egész lábunkkal körözzünk 10-10szer mindkét irányba. Ezzel a gyakorlattal nemcsak a felületes vénákat ürítjük ki, de  a mély vénákra is hatunk.
  • Keveset üljünk, álljunk mozdulatlanul. A székünket, akár az irodában is cseréljük le gimnasztikai (fitness) labdára, mert az észrevétlen izommunkára kényszerít.
  • Kerüljük a hosszú, meleg fürdőket, inkább zuhanyozzunk. Lábunkra engedjünk hideg vizet vagy váltózuhanyt. Alkalmazzuk a Kneipp-féle víztaposást is.

Ha tehetjük polcoljuk fel a lábunkat.

Ne feküdjünk sokat a hátunkon, mert így a pocak és a magzat súlya ránehezedik az erekre, akadályozva ezzel a vénás visszaáramlást. Tapasztalatom szerint ezt a pózt a magzat sem igazán szereti és ezt határozott rúgásokkal adja a tudtunkra.

Használjunk kompressziós harisnyát.

 

Természetes módszerek

Aromaterápia

A vénákat tonizálja a citrom illóolaj, 1 evőkanál hordozóolajban (pl. olívaolaj) 1 cseppet keverjőnk el és ezzel masszírozzuk az érintett területet. Használata alatt kerüljük a napozást, mert fényérzékennyé teszi a bőrt. Kombinálhatjuk levendula illóolajjal is.

Homeopátia

Aesculus hippocastanuin C12, naponta 2×5 golyó: az ér falát erősíti, kezdő visszerek ellen alkalmazzuk.

Arnica Montana C12, naponta 2×5 golyó: hirtelen kialakult visszér, esetleg gyulladás esetén.

Hamamelis virginica C9, 4×5 golyó: a gyulladt erek klasszikus szere, különösen akkor hatásos, ha a probléma meleg, nedves környezetben fokozódik.

Pulsatilla C9, 4×5 golyó: ha nemcsak a láb, hanem a kéz is visszeres, duzzadt és nehézkes.

Schüssler-sók

Calcium fluoratum D12 és Silicea D12 naponta 3×1-1 tabletta egyőtt, de a két szer bevétele között egy óra teljen el. Ez a kombináció erősíti és rugalmassá teszi az érfalakat, segíti a véráramlást.

Ferrum phosphoricum D6 javasolt visszeres vérzés esetén, öt percenként 1 tabletta, amíg enyhül a probléma.

Magnezium phosphoricum D6 azokban az esetekben javasolt, amikor a tágult aranyeres csomókfájdalmasak, de gyulladásjelei nem láthatók. Negyedóránként 1 tablettát forró vízben feloldva kortyonként kell elfogyasztani.

Akupresszúra

A keringés élénkítésére a legjobb a Gy 36 pont rendszeres masszírozása.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.