Egészséges étrend

Source: askchefs.net via Kecia on PinterestSzeretnéd megtudni milyen az egészséges étrend, mit és mennyit egyél illetve mit kéne kerülnöd az egészség megőrzéséhez?

Ha foglakoztál már a témával akkor rengeteg táplálkozási (t)renddel, étrenddel ( pl. paleolit, lúgosító, makrobiotikus és még hosszan sorolhatnám) találkozhattál már és persze rengeteg sokszor egymásnak ellentmondó tanáccsal.

Melyiknek van igaza? Csalódást kell okoznom, de sajnos erre én sem tudom a választ.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy mindegyiket tudományos kutatásokkal támasztják alá. Úgyhogy marad az, hogy kinek hiszel. Bár valamikor azt gondoltam, hogy a tudomány és a hit két külön dolog, de egyre inkább úgy tűnik tévedtem.

Mi lenne igazán meggyőző? Mondjuk legalább egy emberöltőn át tartó vizsgálat, ahol egy-egy csoport következetes követ egy adott étrendet. Bár érdemes figyelembe venni az egészséges életmód egyéb tényezőit is ( mozgás, stresszkezelés stb.) Erős a gyanúm, hogy a genetikai különbségek is sokat számítanak.

Az igazi megoldást talán az jelentené, ha minden ember születése után felmérve a genetikai adottságait, ismerve a gyenge pontjait, bizonyos betegségekre való hajlamát, annak megfelelő étrendet, életmódot követne, hogy minél hosszabb ideig megőrizze az egészségét. (Például az indiai ayurveda megkülönböztet testtípusokat, és eltérő étrendet ajánl a számukra.)

Addig is, amíg ez megvalósul, miben higgyünk?

Higgyünk abban, hogy változatos, mértéktartó, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrenddel biztosítjuk a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat.
Igyekezzünk ezeket minél természetesebb formában fogyasztani, kerülve a finomított, vegyi anyagokkal (aromák, ízfokozók, állományjavítók stb.) teli feldolgozott, félkész ételeket.

Ismerjük meg a természet kínálta táplálékainkat, amelyekkel nemcsak az egészség megőrzését, a betegségek elkerülését valósíthatjuk meg, hanem hozzájárulhatunk az egészség visszaállításához is. Ha ezt, egyéb, évszázadok, esetleg évezredek tapasztalata alapján kialakult módszerekkel is kiegészítjük, tényleg mindent megtettünk az egészségünkért.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.