Az egészséges életmód alapja

Az egészséges életmód kritériumai tulajdonképpen roppant egyszerűek. Megvalósítani viszont annál nehezebb, hiszen annyi a kifogás, könnyű indokot találni, most miért nem (megyek el az edzőterembe, miért a hamburgert választom a saláta helyett stb.) tartom be.

Mire is kéne odafigyelnünk?

  • megfelelő és mértéktartó étrend
  • rendszeres, nem feltétlenül megterhelő mozgás
  • a stressz kezelése
  • megfelelő mennyiségű pihenés

és az egészségünknek talán leginkább ártalmas szokás a dohányzás elhagyása ( na jó, egyszerűbb rá sem szokni).

 

Miért jó ez nekem? Amíg az ember egészséges nem nagyon szokott eszébe jutni, hogy ez nem tart örökké, ahogy haladnak az évek, öregszik a testünk,  egyre több probléma jelentkezik. Nem véletlen, hogy a kutatások szerint, minél idősebb az ember, annál több figyelmet fordít az életmódjára.

Ennyit számít az életmód? Igen.
Az egészségünk persze más tényezőktől is függ, körübelül 10%- ban az egészségügyi ellátás színvonalától. Bár az orvostudomány elképesztő fejlődésének köszönhetően ez az arány gondolom növekedni fog, de nem biztos, hogy ezt meg is tudjuk fizetni, úgyhogy egyszerűbb nem erre alapozni. Kb. 19%-ban a környezet hat az egészségünkre, bár sokat tehetünk mi is a környezetért, de az egyén önmagában nem tudja lényeges megváltoztatni a környezetét, hacsak nem költözik máshová. Genetika kb. 18% határozza meg egészségünket, egyre több betegségről derül ki, hogy a génekben benne van a hajlam, de megfelelő életmóddal a betegség elkerülhető, vagy később jelenik meg. Néhány évtizeden belül talán már általános lesz, hogy az ember megismerje a génjei milyen betegségekre hajlamosítják és ennek megfelő életvitelt alakíthat ki már gyermekkorától kezdve.

A végére hagytam a legfontosabbat: az életmód kb 53%-.ban határozza meg egészségi állapotunkat, tehát nem mindegy hogyan élünk.
Megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a krónikus betegségek megjelenése, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt még a daganatos betegségek kockázata is.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.