Variációk mákra gabona nélkül

Gabonamentes, gluténmentes mákos ételek, hogy minél változatosabb módon illeszthesd be ezt az egészséges ételt az étrendedbe.

A mák jól illik a banánhoz és ebben a variációban nagyon jó B6 – vitamin forrás is, ezért kismamáknak, főleg az első trimeszterben különösen ajánlott. Eheted például

Nyers mákos „guba” formájában, persze azért ne a guba ízéd várd tőle, de nagyon finom étel és egyszerűen elkészíthető. Személyenként áztass be 4 evőkanál mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt, legalább egy órára, majd 8 evőkanál mákkal együtt turmixold össze jó alaposan, ha nem elég édes rakhatsz hozzá egy kis mézet. Vágj karikára két banánt és öntsd rá a mákos öntetet és már eheted is.

Vagy készíthetünk banános-mákos palacsintatölteléket, ehhez egy jó érett banánt szétnyomkodunk, majd ízlés szerinti mennyiségű darált mákot keverünk hozzá. Fűszerezhetjük ízlés szerint, őrölt szegfűszeggel, citromlével, kevés mézzel  Bármilyen hagyományos vagy reform palacsintát megtölthetünk vele.

Néhány gabonamentes palacsinta receptje:

A legegyszerűbb megoldás, ha felvert tojást fahéjjal kikeverünk, édesítjük és egész vékonyra sütjük. Számos receptet találhatunk különféle maglisztekkel, ezeknél, azért számolni kell azzal, hogy könnyebben szakadnak, érdemesebb kisebb és vstagabb palacsintákat sütni belőle.

Gesztenyeliszttel (forrás: http://paleohedonistaknak.blogspot.hu)

Két adaghoz keverjünk üssze 5 ek gesztenyelisztet (olcsóbb, viszont nem gabonamentes, – de lisztérzékenyek jó részének fogyasztható – megoldásként használhatunk zabpehelylisztet is) összekeverünk 3 dl kókusztejjel, vagy más magtejjel, egyenként hozzákeverünk 3 tojást, folyamatos keverés mellett csurgassunk bele 1 dl olvasztott kókuszzsírt és keverjünk bele egy reszelt almát.

Kókuszliszttel

Elektromos mixerrel keverjünk simára 60 ml kókuszlisztet, 4 tojást, 1 evőkanál kókusztejet, 1 evőkanál fahéjat, 1/4 teáskanál szerecsendiót, 1/4 teáskanál sütőport, 2 evőkanál xilitet, 1 csipet sót. Vastagabb palacsinta vagy gofrisütőben gofri készülhet belőle.

A mákot keverheted rögtön a palacsintatésztába is, ahogy itt találod.

Mákmuffin

Ennek is számos receptvariációja található az interneten, főleg a paleo-s blogokon.

Például a Szendi-féle mákos muffinhoz végy 60 dkg darált mákot, 5-10 dkg darált diót (a könyvében még zabkorpa szerepel), 1 sütőport, szárított gyümölcsöt, 4 tojást és annyi vizet, hogy sűrű, ám keverhető tésztát kapj (könyvében még tej szerepel, szójatejet ajánl, egyik sem paleo). A sütési idô 200 fokon kb. 25-30 perc.

Ez a variáció nekünk túl tömény, fojtós. A kétévesem többször is nekifutott, de kiköpködés lett a vége, mert irritálta a torkát, végül sodót készítettem hozzá, azzal együtt már gyorsan elfogyott.

Ajánlják, hogy a muffint feldobhatod azzal, ha almát reszelsz belé. Bár ekkor morzsalékosabb lesz a tészta. Almával viszont szuper lett ez a muffin, 2-3 almát én nem belereszelek, hanem géppel teljesen pépesítem és így talán még jobban is összeáll a tészta. Nagyon bevált nekünk lisztmentes sütinek.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.