Egészséges édesség liszt és cukor nélkül

Egy újabb egészséges, szinte elronthatatlan édességet ajánlok kipróbálásra, amely nagyon jól variálható, így egy alaprecepttel mindig az ízlésünknek, hangulatunknak vagy a kamraszekrény tartalmának megfelelő változatát készíthetjük el. Ha az alapreceptben ajánlott mákot és szezámmagot használod, a süti igaz kálciumbomba.

Hozzávalók:

  • 1 bögre mák  (dió, vagy nyers mogyoró, vagy mandula)
  • 1/2 bögre lenmag és 1/2 bögre szezámmag (vagy csak 1 bögre lenmag)
  • 1 bögre hántolt tökmag vagy hántolt napraforgó mag (ha éppen nincs otthon, leválthatod a fentebb felsoroltak bármelyikére)
  • édesítőszer ízlés szerint  kb. 4-6 evőkanál xilit vagy 5-6 evőkanál méz
  • 1 bögre aszalt gyümölcs
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 5 tojás
  • 7 dkg vaj
  • pici víz
  • + lehetőség, ha kókuszosra szeretnéd: 1 bögre kókuszreszelék
  • Fűszerezheted is ízlés szerint: például vanília ( kikapart rúd, vagy kivonat),  fahéj, gyömbér, ánizs, levendula, mézeskalács fűszerkeverék, szerecsendió, kakaó stb.

Elkészítés menete ( két variációt is ajánlok):

A variáció: külön tojáshab kerül a tetejére
B variáció: a felvert tojásfehérjét is hozzákeverjük a tésztához

A variáció:

  • A magokat daráld le, reszeld vagy daráld le a választott fűszereket ( ha igénylik, pl friss gyömbérgyökér, ánizsmag, levendula stb).
  • Keverd össze a magokat a kókuszreszelék kivételével, tedd hozzá a szódabikarbónát és az aszalt gyümölcsöket.
  • A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét. A tojássárgáját 4- 5 kanál xilittel és a vajjal keverd habosra, majd add hozzá a szárazanyagokat, ha igényli keverj hozzá egy kis vizet, hogy jó sűrű, de viszonylag egynemű tésztát kapj. (Az se baj, ha hígabb lesz, csak valószínűleg tovább kell sütni, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.)
  • Vajazz ki egy kisebb tepsit  (én egy 22×23 cm-es szilikonformában sütöttem, ilyenkor vaj nem kell), de használhatsz őzgerincformát, vagy akár muffin formákat is. A sütőt 180 fokra melegítst, majd kb 1/2 órát süsd. ( Az időtartam hozzávetőleges, függ alapanyagoktól, nedvességtartalomtól)
  • Közben a kókuszreszeléket ledaráltam, majd összekevertem egy evőkanál xilittel (vagy mézzel).
  • Verd fel a tojásfehérjét, majd óvatosan forgasd bele kókuszreszeléket a tojásfehérje habba.
  • A sütit vedd a sütőből, és a kókuszos tojás fehérjét kend rá a tetejére, majd süsd tovább 160 fokon, még kb 1/2 órán át, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

 

B variáció:

  • A magokat daráld le, reszeld vagy daráld le a választott fűszereket ( ha igénylik, pl friss gyömbérgyökér, ánizsmag, levendula stb).
  • Keverd össze a magokat, tedd hozzá a szódabikarbónát és az aszalt gyümölcsöket.
  • A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét. A tojássárgáját a xilittel (mézzel) és a vajjal keverd habosra, majd add hozzá a szárazanyagokat, (Az se baj, ha hígabb lesz, csak valószínűleg tovább kell sütni, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.)
  • Verd fel a tojásfehérjét, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ha igényli keverj hozzá egy kis vizet, hogy sűrű, de viszonylag egynemű tésztát kapj, de erre inkább az A variációnál van csak szükség.
  • Vajazz ki egy kisebb tepsit  (én egy 22×23 cm-es szilikonformában sütöttem, ilyenkor vaj nem kell), de használhatsz őzgerincformát, vagy akár muffin formákat is. A sütőt 180 fokra melegítsd fel, majd kb. 50 percig süsd. (Az időtartam hozzávetőleges, függ alapanyagoktól, nedvességtartalomtól.)

Jó étvágyat!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.