Egy újabb egészséges, szinte elronthatatlan édességet ajánlok kipróbálásra, amely nagyon jól variálható, így egy alaprecepttel mindig az ízlésünknek, hangulatunknak vagy a kamraszekrény tartalmának megfelelő változatát készíthetjük el. Ha az alapreceptben ajánlott mákot és szezámmagot használod, a süti igaz kálciumbomba.
Hozzávalók:
- 1 bögre mák (dió, vagy nyers mogyoró, vagy mandula)
- 1/2 bögre lenmag és 1/2 bögre szezámmag (vagy csak 1 bögre lenmag)
- 1 bögre hántolt tökmag vagy hántolt napraforgó mag (ha éppen nincs otthon, leválthatod a fentebb felsoroltak bármelyikére)
- édesítőszer ízlés szerint kb. 4-6 evőkanál xilit vagy 5-6 evőkanál méz
- 1 bögre aszalt gyümölcs
- 1 tk szódabikarbóna
- 5 tojás
- 7 dkg vaj
- pici víz
- + lehetőség, ha kókuszosra szeretnéd: 1 bögre kókuszreszelék
- Fűszerezheted is ízlés szerint: például vanília ( kikapart rúd, vagy kivonat), fahéj, gyömbér, ánizs, levendula, mézeskalács fűszerkeverék, szerecsendió, kakaó stb.
Elkészítés menete ( két variációt is ajánlok):
A variáció: külön tojáshab kerül a tetejére
B variáció: a felvert tojásfehérjét is hozzákeverjük a tésztához
A variáció:
- A magokat daráld le, reszeld vagy daráld le a választott fűszereket ( ha igénylik, pl friss gyömbérgyökér, ánizsmag, levendula stb).
- Keverd össze a magokat a kókuszreszelék kivételével, tedd hozzá a szódabikarbónát és az aszalt gyümölcsöket.
- A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét. A tojássárgáját 4- 5 kanál xilittel és a vajjal keverd habosra, majd add hozzá a szárazanyagokat, ha igényli keverj hozzá egy kis vizet, hogy jó sűrű, de viszonylag egynemű tésztát kapj. (Az se baj, ha hígabb lesz, csak valószínűleg tovább kell sütni, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.)
- Vajazz ki egy kisebb tepsit (én egy 22×23 cm-es szilikonformában sütöttem, ilyenkor vaj nem kell), de használhatsz őzgerincformát, vagy akár muffin formákat is. A sütőt 180 fokra melegítst, majd kb 1/2 órát süsd. ( Az időtartam hozzávetőleges, függ alapanyagoktól, nedvességtartalomtól)
- Közben a kókuszreszeléket ledaráltam, majd összekevertem egy evőkanál xilittel (vagy mézzel).
- Verd fel a tojásfehérjét, majd óvatosan forgasd bele kókuszreszeléket a tojásfehérje habba.
- A sütit vedd a sütőből, és a kókuszos tojás fehérjét kend rá a tetejére, majd süsd tovább 160 fokon, még kb 1/2 órán át, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
B variáció:
- A magokat daráld le, reszeld vagy daráld le a választott fűszereket ( ha igénylik, pl friss gyömbérgyökér, ánizsmag, levendula stb).
- Keverd össze a magokat, tedd hozzá a szódabikarbónát és az aszalt gyümölcsöket.
- A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét. A tojássárgáját a xilittel (mézzel) és a vajjal keverd habosra, majd add hozzá a szárazanyagokat, (Az se baj, ha hígabb lesz, csak valószínűleg tovább kell sütni, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.)
- Verd fel a tojásfehérjét, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ha igényli keverj hozzá egy kis vizet, hogy sűrű, de viszonylag egynemű tésztát kapj, de erre inkább az A variációnál van csak szükség.
- Vajazz ki egy kisebb tepsit (én egy 22×23 cm-es szilikonformában sütöttem, ilyenkor vaj nem kell), de használhatsz őzgerincformát, vagy akár muffin formákat is. A sütőt 180 fokra melegítsd fel, majd kb. 50 percig süsd. (Az időtartam hozzávetőleges, függ alapanyagoktól, nedvességtartalomtól.)
Jó étvágyat!