Az omega-3 az 1970-es években került a figyelem központjába, amikor a kutatók a grönlandi eszkimókat kezdték el tanulmányozni, akik bár nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a szív- és érrendszeri megbetegedés.
Ekkor ismerték fel, hogy az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést, ezáltal csökkentve a koszorúér-betegségek veszélyét. Azóta végzett számos tudományos vizsgálat arra az eredményre jutottak, hogy az emberek különféle egészségügyi problémájának egy része, mint például ízületi gyulladás, immunrendszeri rendellenességek, depresszió és infarktus, részben abból ered, hogy nem fogyasztanak elegendő omega-3 olajat.
Ráadásul a kutatások többsége azt bizonyítja, hogy az elfogyasztott omega−6 és omega−3 zsírsavak aránya létfontosságú a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.
A félreértések elkerülése végett, mind az omega−3, mind az omega−6 esszenciális zsírsav azaz a szervezetünknek szüksége van rá, de nem tudja előállítani. Ezek a zsírsavak főleg a prosztaglandinok szintéziséhez szükségesek, amelyek számos élettani folyamatban vesznek részt. A prosztaglandinoknak viszont több fajtája van, némelyik egymással ellentétes hatású, így az egészség és a szervezetünk megfelelő működésének a garanciája a különféle prosztaglandinok aránya.
Nincs egyértelmű ajánlás, mennyi az omega-3 zsírsav ajánlott mennyisége, de legalább napi 1-1,5 g körül lenne ideális, úgy, hogy az omega-3 és omega-6 aránya 1:3 – 1:5 (paleolit étrend szerint 1:1) legyen. Ami nem egyszerű feladat, ugyanis az általános nyugati étrend esetén ez arány 1:10 és 1:30 közé esik. Egyfelől a magas omega-6 tartalmú növényi olajok, főleg a napraforgóolaj használata miatt, másrészt az állattartás jellegének megváltozása miatt is. Ugyanis az állatok táplálásra gyakran használt kukorica-szója kombináció (ez a táp olcsó, és a haszonállatok gyorsabban nőnek tőle, így jövedelmezőbbekké válnak) omega-6 zsírsav bomba, míg a „természetes” táp, mint a fű, vagy a lenmag gazdagabb omega-3 zsírsavakban. Például egy hízlalda, és a szabadon tartott tyúkok tojásainak összehasonlítása esetén a hízlaldában alkalmazott tápnál az omega-3: omega-6 aránya 1:30, míg a szabadban tartottnál 1:2.
Az omega- 6 zsírsav jelentős túlsúlya pedig fokozza a gyulladások (artritisz), véralvadás (trombózis), véredény-szűkülés (vérnyomás), inzulin-túltermelés (cukorbetegség), immunrendszeri problémák, allergiák kialakulásának kockázatát, fokozza a zsírszövet növekedését, így elősegíti az elhízást.
Hogyan lehet csökkenteni az omega-6 zsírsavarányát étrendünkben?
Gabonatermékek fogyasztásának csökkentése, melyek magas omega-6 tartalommal rendelkeznek (búza 14:1, rozs 11,5:1, szója 10,5:1 és kukorica 29:1)
Olyan húsok, hústermékek, tojások és tejtermékek fogyasztása, melyek nem kukorica-, szójaetetésű hizlaldákból származnak.
Omega 6 zsírsavakban gazdag olajok arányának csökkentése (napraforgó, kukorica, földimogyoró, szója), helyette lenmagolaj, kendermagolaj (ezt inkább salátákhoz), bő zsiradékban sütéshez kókuszolaj vagy pálmaolaj, figyeljünk a késztermékek növényi olaj tartalmára is.
Margarinok helyett (az is omega-6-ban bővelkedő olajokból készülnek) inkább vajat használjunk.
Mindenképp fokozzuk az omega-3-bevitelt, fő forrása lenmag, lenmagolaj, tengeri halak (heringben, makrélában, lazacban), a hazai halak közül a busa, valamint az olajos magvak (dióban, mandulában) és az azokból készült olajok.
Pingback: Omega - 3 kismamáknak is | Egészséges életmódszerek
Pingback: Egészséges margarin házilag | Egészséges életmódszerek