A zsírok

Folytatódjon a biológia óra. A táplálékalkotó elemek közül, most a zsírok szerepe, működése a testünkben, persze csak nagyvonalakban. Ami fontos, nem mindegy milyen zsírokat juttatunk a szervezetünkbe.

Az emberi test számára csupán a telítetlen zsírsavak ( linolsav, linolénsav )esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek. Energiatartalma 9,3 kcal,(38,9 kJ)/g A fehérjékhez hasonlóan főként a szervezet építőanyagai.Sejtfalépítő (glükolipidek, koleszterin), többszörösen telítetlen zsírsavak a szöveti hormonok (prosztanoidok) építőanyagai (gyomornedv elv., méh összehúzódás, véralvadás, érfalak rugalmassága).Mechanikusan védik a belső szerveket, bőr alatti zsír hőszigeteli a szervezetet. A fölös energiát raktározza zsírraktárakban.
Vitaminok oldószere. Tartós jóllakotság érzetet keltenek. Fűszerek szín-, és aromaanyagainak oldószere. Az étel állományát, színét, ízét befolyásolja.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban a zsírok az egész napi energiamennyiség kb. 25%-át teszik ki. Esszenciális zsírsavakban gazdag a mogyoró, mandula és napraforgóolaj, a hidegen sajtolt olajok. Viszont túl sokat nem szabad ezekből sem fogyasztani, mert a telítetlen zsírsavak feleslege képes a sejthártyát károsítani ( ez mondjuk részben kompenzálható nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztásával).
Kiemelném a telítetlen zsírsavak közül az omega 3 (alfa-linolénsav) és az omega 6 (linolénsav) zsírsavat. Ezek az emberi sejtek részét képezik. Az omega 3 zsírsavak csökkentik a koleszterin lerakódást az erekben, a trombózis (vérrög) kialakulását, illetve segítik a telített zsírok eloszlását. Az omega 3 leggazdagabb forrásai a halak és növényi eredetben a lenmag, kendermag, szója és a dió. A kisebb mértékben fogyasztandó omega 6 zsírsav (túl sok már gyulladásokra és szívproblémákra hajlamosíthat) szintén a halolajokban, ezenkívül a ligetszépe, a napraforgó, fekete ribizli tartalmazza.

A többszörösen telített zsírsavak szükségesek a prosztaglandinok szintéziséhez. A prosztaglandinok majdnem minden szervben megtalálhatók, jelentős élettani működésben vesznek részt, hiányukban kóros folyamatok alakulnak ki. Nő a véralvadékonység, a koleszterinszint, autoimmun-betegségek kockázata, a gyulladási- és depresszióhajlam, a daganatsejtek osztódási sebessége. Hiánya végül betegségekhez vezethet (szívinfarktus, magas vérnyomás, izületi gyulladás, allergia, asztma, menstruációs görcs, migrén, rák).

A transzzsírok (zsiradékok élelmiszeripari manipulációja során keletkezik), sok bolti olaj és margarin tartalmazza, és az állati eredetű telített zsírok túlzott fogyasztása a prosztaglandinszintézist gátolja, így krónikus betegségek kialakulását segíti elő. A telített zsírok a koleszterinszint növekedéséhez is hozzájárulnak.

A koleszterin lényeges alkotóeleme a sejtmembránnak, a sejtmembrán rugalmasságának kialakítása ugyanis a koleszterin feladata. A szervezet koleszterinszükségletének kétharmadát saját maga állítja elő, csak egy kis része származik a táplálékból. Mivel a zsírok vízben nem oldódnak, ezért a vérben való szállításuk speciális kis csomagok formájában történik. Tulajdonképpen a csomagolóanyag a lipoprotein, ami hasonló felépítésű, minta koleszterin. Két nagy típusukat különböztetjük meg: az LDL-t szokták rossz koleszterinnek nevezni. Ez a koleszterinszintézis helyéről szállítja a koleszterint a vérben a sejtek felé. Ha a sejtek számára már elegendő koleszterin áll rendelkezésre, csökken a felszínükön az LDL megkötésére alkalmas receptorok száma, így nem vesznek fel több LDL-t. ami Ezzel szemben a HDL vagy „jó” koleszterin feladata, hogy a sejtekből és az artériák falából koleszterint szállítson a májba, ahol a lebontásuk zajlik. Ha jelentősen megnő az LDL, azaz a rossz koleszterin arénya a HDL.hez képest a koleszterin a véráramban reked, ahol aztán az erek falában lerakódva az érrendszeri betegségekhez vezet. Magas vérzsírértékek igen gyakoriak cukorbetegség, elhízás, alkoholfogyasztás és nem helyes táplálkozás esetén. A szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora a magas vérzsírérték.

Egészséges táplálkozás esetén a telített zsíradékok aránya nem tehet ki többet 10 %-nál (tehát a a 25 %- nyi zsírfogyasztás harmada). A halak kivételével az állati zsírok nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsíradékokat.
Ezért javasolt a húsfogyasztás csökkentése, figyeljünk a sajtokban, sovány húsokban, szalámikban, virslikben és édességekben található rejtett zsiradékokra is! Gyümölcsök közül a banán, szőlő és az aszalt termékek emelik a koleszterinszintet, italok közül a cukros üdítők, sör nem kedvező.
Főzésnél és sütésnél használjunk növényi olajakat. Az olívaolaj és a kukoricacsíraolaj különösen gazdag többszörösen telítelen zsírsavakba, ezért nagyon jó hatása van az összkoleszterinszintre anélkül, hogy a HDL-szintet csökkentené.
Az antioxidáns hatású zsírkísérő anyagok, mint például az E-vitamin, nemcsak az egyébként avasodásra igen hajlamos értékes olajakat védik a megromlástól, hanem csökkentik az öregedési folyamatokat és egyes betegségek kialakulását is.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.