Omega – 3 kismamáknak is

Egyre többet hallunk az omega 3 zsírsav fontosságáról. Nemcsak a mennyisége, hanem az omaga 6 zsírsavhoz viszonyított aránya is lényeges, hogy számos betegség kialakulását megelőzhessük. Ráadásul az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ezért az idegrendszer kialakulásához és megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Emiatt nagyon fontos, hogy már a terhesség alatt odafigyeljen a kismama, hogy megfelelő mennyiségű omega 3 zsírsavhoz jusson a szervezete, nemcsak a saját egészsége, de a magzat megfelelő fejlődése érdekében is. A születendő gyermek idegrendszere, hormonális rendszere, látásfejlődése mind attól függ, hogy a kismama szervezetében jelen vannak-e ezek a zsírok. Különösen figyelni kell az omega-3-zsírsavak bevitelére az utolsó trimeszterben, amikor a magzat agyi fejlődése a hangsúlyos.

Ráadásul a magzat immunrendszerét is erősíti, a megfigyelések szerint az 1-3 hónapos csecsemők, akik az anyaméhben hozzájutottak a megfelelő mennyiségű zsírsavhoz ritkábban fáztak meg, vagy gyorsabban gyógyultak. Ezenkívül segítheti ellenállóvá tenni az allergiákkal szemben és kiegyensúlyozottabb alvást biztosít.

A terhesség alatt az omega-3 zsírsav persze nemcsak a magzatra van jó hatással. A kismama immunrendszerét is erősíti, segít a vérnyomás és az erek rendben tartásában és segítségével megelőzhető a szülés utáni depresszió is.

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, azaz a szervezet nem tudja szintetizálni, a szervezetünk számára legjobban hasznosítható altípusai, a DHA (dokozahexaénsav) és EPA(eikozapentaénsav), amelyeket a tengerekben élő mikroalgák állítanak elő. Ezeket a halak elfogyasztják és felhalmozzák szervezetükben.
A legmegfelelőbb forrása a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia, amelyeknek az olaja körülbelül kétszer annyi omega-3, mint omega-6 zsírsavat tartalmaz. A többi halban ez az arány rosszabb, a hazai halainkban nincs omega-3, kivéve egy betelepített halfajtában a busában. Nagyon jó forrás még a kagyló és a rák is.
Sajnos a nem tengerparti országok omega 3 forrást tekintve hátrányban vannak, hiszen nálunk drágábbak ezek a termékek, rádaásul sokan nem szeretik a halat vagy mondjuk a terhesség alatt nem kívánják. Az sem hozza meg az ember kedvét, hogy egyre többet hallunk a tengerek higany szennyezettségéről, amelyet szintén felhalmoznak a halak a húsukba. Szedhetünk étrendkiegészítőt, de óvakodjunk a gyanúsan olcsó halolaj vagy omega 3 kapszuláktól. Már megjelentek az omega 3 -mal dúsított élelmiszerek is. Néhány állati termék, például a tej és a tojás, marha- vagy csirkehús omega-3 zsírsavtartalma természetes úton is növelhető, ha az állatokat omega-3 zsírsavakban gazdag takarmánnyal etetjük.

Vagy fordulhatunk a növényi eredetű omega-3 zsírsavakhoz. Ezekben viszont az omega-3 zsírsavak másik altípusa található, az alfa-linolénsav, melyet a szervezetnek kell átalakítania DHA-vá, így kevésbé tekinthetők hatásosnak. A vizsgálatok szerint a hasznosulás arány 5-10 %, jó hír, nekünk nőknek,hogy mi jobb arányban hasznosítjuk a növényi omaga-3-t , mint a férfiak. Magas inzulinszintnél viszont az átalakulás nem tud végbemenni. A leggazdagabb növényi forrás a lenmag. A len hatszor annyi omega-3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. Jó forrás még a kenderolaj, dióolaj. Ahhoz viszont, hogy az egészségvédő hatásai érvényesüljenek az omega-3 zsírsavaknak, nagyon fontos, hogy milyen arányban juttatjuk a szervezetünkbe az omega-6 zsírsavhoz képest, de erről majd legközelebb.


Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


3 thoughts on “Omega – 3 kismamáknak is

  1. Pingback: Lenmag - az egyik legértékesebb táplálékunk 1. | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Lenmag - az egyik legértékesebb táplálékunk 2. | Egészséges életmódszerek

  3. Pingback: Omega - 3 és omega- 6 | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.