Fűszeres köles korongok

A köles amellett, hogy talán a legegészségesebb gabonaféle, gluténmentes, rendkívül változatosan illeszthető be az étrendünkbe. Felhasználhatjuk sós és édes ételekbe, levestől a desszertig. Most egy olyan receptet ajánlok, amely könnyen variálható, ízesíthető az ízlésünk szerint és bármikor, többféle módon kínálható.

Hozzávalók

250 g köles
625 ml víz
3 tojás
3 közepes méretű sárgarépa (reszelt, aprított)
2-3 kanál aprított olajbogyó (opcionális)
100 gr sűrű joghurt, görög joghurt (opcionális)
1 evőkanál (olíva)olaj
kb. 1 teáskanál só
fűszerek: 1-1 púpos teáskanál zsálya és rozmaring vagy 1-1 tk. bazsalikom, majoranna, oregánó

Elkészítése

A kölest  5-6 perc pirítás után felöntjük a vízzel, beletesszük a sót és lassú-közepes hőfokon puhára főzzük, miközben magába szívja a vizet (kb. 20 perc). Miután kihűlt keverjük bele a répát, tojássárgáját, olajbogyót, joghurtot, fűszereket, olajat, végül a habbá vert tojásfehérjét.  Egy tepsibe (pontosabban ebből az adagból két tepsinyi lesz) púpos evőkanálnyi adagokat pakolunk és előmelegített sütőben kb. 180 fokon (légkeverésen) bő fél óráig sütjük. Kisebb adagnál, nyári kánikulában, sütő híján stb. forró zsiradékban is kisüthetjük, ebben az esetben mindkét oldalát kb. 4 percig süssük.

Variációk

A tojást egyben is belekeverhetjük, akkor tömörebb lesz a végeredmény. Ha a joghurtot kihagyjuk, főzzük a kölest valamivel bővebb vízben. A zsálya, rozmaringos fűszerezés elég karakteres, lágyabb ízeket kapunk a bazsalikomos változattal.Mindkét változathoz tehetünk még ízlés szerint frissen őrölt borsot vagy akár egy kevéske chilit. A fűszerezéssel bátran lehet kísérletezni, bár még nem próbáltam, de az olajbogyó mellé kis feta darabkákat is tehetünk. El tudok képzelni olajbogyó nélkül egy curry-s, kurkumás keleties fűszerezést illetve teljesen más ízvilágú fokhagymás – kapros változatot is. Tömörebb, sűrűbb végeredményt kapunk, ha a tojásokat részben vagy egészben len-tojással váltjuk ki.

Hogyan kínáljuk?

A fűszeres köles korong lehet köret húsétel vagy rántott zöldségek mellé, tehetsz mellé például paradicsom- vagy sajtszószt. Lehet feltét főzelékhez vagy zöldségkörethez, de egy tál salátával is könnyű, de laktató ebéd. Kínálhatod magában reggelinek, uzsonnának egy tea mellé vagy lehet egészséges rágcsálni való egy filmnézéshez.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.