Ugyan nem reform recept, de alapból alacsony a cukortartalma, nem élesztős, egyszerűen elkészíthető és nagyon eteti magát. Bár bő olajban, zsiradékban sütjük ki a fánkot, valahogy mégse lesz túl zsíros. Cukormentes lekvárral a viszonylag egészséges édességek közé sorolható, bár nálunk legtöbbször már hamarabb elfogy, mielőtt elővennék egy üveg lekvárt.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt, ha a receptet reformosítani akarjuk, részben vagy egészben teljes kiőrlésű lisztet használjuk, de számoljunk vele, minél magasabb a teljes kiőrlésű liszt aránya, annál tömörebb lesz a fánkunk és kevésbé nő meg a fánk sütés közben
- 50 dkg túró
- 1 cs sütőpor
- 1 tojás és 1 tojás sárgája
- 1 doboz (175 g) tejföl
- 3 ek porcukor vagy ennek megfelelő mennyiségű egészséges édesítőszer
- csipet só
Elkészítése
- Összekeverjük egy tálban a lisztet, sót és sütőport.
- Egy másik tálban villával széttörjük a túrót, majd összedolgozzuk a tojással, tejföllel és cukorral.
- A két tál tartalmából sima tésztát gyúrunk, majd lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk.
- Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral 3-5 cm kerek formákat alakítunk ki.
- Forró olajban, zsiradékban süssük ki. Vigyázzunk, ne forrósítsuk túl az olajat, mert a fánk külseje hamarabb megég, mielőtt teljesen átsülne. Sütés közben a fánkok maguktól is átfordulnak, de azért segítsünk nekik, hogy minden oldalról egyenletesen átsüljenek.
- A kisült fánkokat papír kéztörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.
Jó étvágyat!