Korábban már ajánlottam egy egészséges, sokféleképpen variálható édességet a hagyományos rágcsálnivalók helyett, most egy újabb recept következik, amelyet ízlésed vagy kísérletező kedved szerint sósra vagy édesre is alakíthatod.
A recept alapja a lenmag, amely rosttartalma és előnyös zsírösszetétele miatt táplálkozásélettani szempontból igen értékes és egészséges, amit érdemes gyakran beilleszteni az étrendünkbe.
Egy nagyobb tepsihez végy 30 dkg lenmagot, a felét daráld le, tegyél hozzá egy fej, vékony karikákra vágott vagy darált vöröshagymát, egy gerezd, apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint fűszereket, keverhetsz hozzá szezámmagot (darálva jobban felszívódnak a hatóanyagok, ahogy a lenmagnál is). Egy éjszakára áztasd be vízbe, majd reggel tedd be egy kiolajozott vagy sütőpapiros tepsibe kb ujjnyi vastagon, egyenletesen szétterítve. 100 C fokon szárítsd 4-6 órát, addig, amíg teljes száraz, ropogós nem lesz mindenhol, lényeges, hogy teljesen eltávozzon belőle a nedvesség, bár úgy is ehető, de gyorsan megromlik. Elkészítheted aszalógépben vagy alacsony hőfokon (40 fok) sütőben aszalva, így a folyamat kb. 15 óráig tart, de így megfelel a nyersétrendet követők számára is.
Ropi helyett, akár kenyér helyett, paleolit étrendet követők számára is alkalmas recept.
Lehet más zöldséget is keverni a nyers lenmag masszához, mint sütőtök darabok, sárgarépa, zeller, paprika, paradicsom, káposzta. Készíthetsz édes –savanyú változatot is, ha az áztató víz egyik felét frissen facsart gyümölcslével, narancslével ananászlével helyettesíted. Készülhet édesen is, ekkor természetes a hagyma, fokhagyma kimarad, helyette keverheted a lenmagot mazsolával, darabokra aprított almával, körtével, különféle szezonális vagy aszalt gyümölcsökkel, gyömbérrel, fahéjjal, cukorral, mézzel kedved szerint.
Pingback: Lenmag - az egyik legértékesebb táplálékunk 1. | Egészséges életmódszerek