Teafaolaj az egészséges otthonért.

A korábbi cikkekből ( 1., 2.) megismerhetted, mennyi egészségügyi probléma megoldásában segíthet a teafa illóolaja, amely az egyik legjobb fertőtlenítő hatású, baktérium-, vírus- és gombaölő szer. Ezt a tulajdonságát pedig érdemes kihasználni a háztartásban, a takarításnál. Az otthonunk tisztaságát nemcsak különféle vegyszerek, tisztítószerek alkalmazásával érhetjük el, hanem természetes anyagokkal is. Távol tartva így a lakásunktól és az esetleg éppen csúszó-mászó, mindent megkostoló gyermekünktől a mérgeket.
Hogyan alkalmazhatod a teafaolajat?

A háztartásban, takarításnál mindenhol alkalmazható, fürdőszobában, konyhában, sőt penészes foltok tisztítására, általános fertőtlenítésre 3-5 csepp teafaolajat 1 liter vízhez kell adni. Penészes folt esetén kis spriccelőbe tegyél kb. fél deci ecetet, ehhez adj néhány csepp teafaolajat, spricceld a kritikus pontra és hagyd hatni legalább fél órát (nagyobb penész esetén, ismételd meg többször) és csak utána töröld le a penészmaradványokat.

A lefolyókba és a vécébe hígítatlanul csepegtesd a teafaolajat, a wc ülőkét vattapamacsra cseppentett tefaolajjal töröld át, a szekrényeket, mosdópultot, konyhai munkalapot pedig vízben hígított olajjal töröld át.

A levegőt is fertőtlenítheted, ha aromalámpában párologtatod a teafaolaját. Illatát a rovarok nem szeretik (ha te se, tegyél a párologtatóba levendula és/ vagy citomolajat is, ezek is fertőtlenítő hatásúak és finom az illatuk). Ha pedig neked is sok bosszúságot okoznak a kártevők a lakásban, fogj egy teafaolajjal átitatott vattát, és töröl át vele azt a területet, ahol a hívatlan vendégek megjelennek. Húzd végig a vattát a küszöbön és az ablakpárkányokon is, hogy távol tartsd az újabb állatsereget a lakásba. Hatásos rovarírtó még, ha a kritikus helyekre cukorral kevert bóraxot szórsz, de ezt csak olyan részeken tedd meg, ahol a gyerek véletlenül se fér hozzá, mert erősen mérgező.

Mosásnál a hagyományos öblítőszereket lecserélheted ecetre, amit mosásnál az öblítőrekeszbe tegyél és cseppents bele 1-8 csepp teafaolajat. Ha ragaszkodsz a régi öblítődhöz, de fertőtleníteni szeretnéd a ruháidat, akkor, ahhoz tegyél néhány csepp olajat. Ha kisbabád van és mosható pelenkát használsz (aminél nem szabad hagyományos öblítőszereket használni), akkor érdemes bevetni a teafaolajos fertőtlenítést, nemcsak a mosásnál, hanem a már használt pelenkák tárolásánál is. Ebben az esetben a pelenkatároló edény aljára vagy tetejére cseppents pár csepp teafaolajat.

A teafaolajos, fertőtlenítő öblítést érdemes bevetni, ha fertőző beteg van a családban, vagy újonnan vásárolt fehérneműknél. Hiszen kitudja mi mindennel kezelték az anyagot, hol, milyen körülmények között tárolták, míg eljutott a vásárlóig. Azonban a fehérneműk tökéletes tisztasága érdekében rendszeresen is használhatod a teafaolajat. Mosáskor adj két-három cseppet az öblítő mellé, vagy áztasd a fehérneműket bő vízben oldott olajba. Ne aggódj, az illóolaj a szövetekben nem tesz kárt, a baktériumokat és kórokozókat azonban maradék nélkül elpusztítja.

Fertőtlenítő hatását nemcsak otthon, de utazásnál, kempingezésnél, kirándulásnál, sőt bevásárlásnál (gondolj arra, mennyi baci van a bevásárló kocsikon) is kihasználhatod. Utazásnál tényleg nagyon hasznos, a táskában minimális helyett foglaló patika, legyen szó az idegen hely tisztaságának biztosításáról, valamilyen bőrsérülésről, egy előbukkanó herpeszről vagy pattanásról, rovarcsípésről és még sorolhatnám, de inkább olvasd el az előző bejegyzéseket.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.