Ez egy klasszikus recept. Nagymamám mindig ezt készítette karácsonykor (is) az édes sütemények mellett. Nekem ez az abszolút number one. Ez az a recept, amelyet nemcsak az íze, de az emlékek miatt is, csak annyiban reformáltam meg, hogy részben, vagy egészben teljes kiőrlésű lisztet használok és vajat margarin helyett.
Hozzávalók
- 500 g finom/teljes kiőrlésű liszt
- 250 g margarin /vaj
- 200g reszelt sajt
- 20 g élesztő + pici tej
- 1 pohár tejföl, de helyettesíthető joghurttal is
- 2 mokkáskanál só
- köménymag
- 1 tojássárgája
Elkészítése
A lisztet a sóval margarinnal/vajjal, a tejben futtatott élesztővel, tejföllel és a sajt felével összegyúrjuk. Kb. fél órát pihentetjük meleg helyen, majd kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk a maradék sajttal és köménymaggal, majd hosszúkás rudakra vágjuk. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre, aranybarnára sütjük. Nagymamám feljegyzése szerint 10 percig alsó lángon, 10 percig felső lángon kell sütni, nem nagyon forró sütőben. Nálunk több tepsibe sül egyszerre légkeverésesen 170-180 fokon. Zárt dobozban, letakart tálban sokáig eláll, nem keményedik meg. Bár nálunk erre nincs is ideje.