Rakott krumpli bíborban

Néha elég a legegyszerűbb ételt felturbózni, hogy biztosítsuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, amelyek alapvetőek az egészségünk megőrzéséhez. Az ízek kavalkádja pedig csak hab a tortán, vagy fordítva? Ezt döntse el mindenki saját maga.

Céklás – gránátalmás rakott krumpli

Hozzávalók egy nagy tepsihez (6-8 fő)

  • Kb. 2 kiló krumpli
  • 3-4 cékla
  • 4-5 sárgarépa
  • 6-8 tojás
  • 1-2 db gránátalma
  • kb.  500 g tejföl
  • só, bors, pirospaprika, ételízesítő, reszelt sajt

Elkészítése

A  zöldségeket megfőzzük, a tojásokat keményre főzzük, majd aprítjuk, felszeleteljük őket. Én a burgonyát, tojást, karikára vágtam, a céklát aprítógépbe tettem, a répát szeletelve és aprítva is tettem már ebbe az ételbe. A kikent tepsibe rétegezzük a hozzávalókat, először egy sor burgonya, majd egy sor répa, egy sor tojás, majd gránátalma, a tetejére egy sor krumpli kerül. Minden sort megszórunk ételízesítővel/sóval és fekete borssal. A tejfölbe egy kis pirospaprikát kevertem, a felét a rétegek közé adagoltam, majd kevertem hozzá egy kis reszelt sajtot és ezt kentem szét a rakott krumpli tetején. Majd előmelegített sütőben 190 fokon bő fél óra alatt összesütöttem.

Variációk

Húsos változatban is készíthetjük, akkor egy főtt csirkemell darabkáit tegyük a felső krumpli réteg alá. Vega változatnál természetesen a tojás elhagyható. A magas antioxidáns tartalmú gránátalma hatóanyagai persze csökkennek a sütés miatt, viszont nagyon pikáns ízt ad ennek az ételnek. Ráadásul a háromévesemnek a gránátalma magok nyersen nem tetszettek, így pedig jóízűen megette őket. Persze a gránátalma is kihagyható, a répa és a cékla pedig kiváló és olcsó téli vitaminforrás.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.