Mi történik a testedben, ha megiszol egy kólát?

Source: 24.media.tumblr.com via Olivia on PinterestSzívesen nézegetem a nagy, kólát gyártó cégek reklámjait. Profi, lendületes, érzelmekre ható, kedve támad az embernek meginni egy pohár kólát. Azonban ezt inkább ne tedd, ha fontos számodra az egészséged. Miért?

 • Az első 10 percben: 13 teáskanál cukor sokkolja a szervezetedet. Ezzel már átlépted az egy napra maximum ajánlott finomított cukor mennyiségét. A napi ajánlott szénhidrát bevitelnek majdnem a felét elérted. A tömény édességtől csak azért nem hánysz, mert a foszforsav csökkenti az ízét és lehetővé teszi, hogy bent maradjon. (Próbálj meg egyszer meginni fél liter cukros vizet, amiben 13 teáskanálnyi cukrot oldottál fel.) A nagy mennyiségű cukor szervezetre gyakorolt hatásáról itt olvashatsz részletesen.
 • 20 perc múlva: Vércukorszinted az egekbe szökik, ennek hatására intenzív inzulintermelés indul be, kimerítve a hasnyálmirigyet. A hirtelen nagy mennyiségű cukrot, glükozt a szervezet sejtjei nem tudják mind felhasználni, ezért működésbe lép a máj, ami zsírrá alakítja a felesleges cukrot .
 • 40 perc múlva: A koffein felszívódása teljes. A pupillák kitágulnak, a vérnyomás emelkedik, ennek hatására a máj több cukrot pumpál a véráramba. A koffein az az agyban lévő adenozin receptorokat letiltja, ezzel egy egész sereg idegrendszeri jelátvivõ folyamatba beleszól és így akadályozza meg az álmosságot is.
 • 45 perc múlva: A szervezet fokozza a dopamin termelést, serkenti az öröm központját az agyban. Ez fizikailag ugyanúgy működik, mint heroin, mellesleg.
 • 60 perc múlva: A foszforsav megköti a kalciumot, magnéziumot, és cinket a bél alsó szakaszában. Mindezt csak tetézi,  hogy a nagy dózisú a cukor és a mesterséges édesítőszerek is nagy mértékben hozzájárulnak a kalcium vizelettel történő kiválasztásához.
 • Ezután: A koffein vízhajtó tulajdonságai kerülnek előtérbe. Azaz többet jársz pisilni. Amikor is kiüríted a szervezetedtől, a csontjaidból elvont kalciumot, magnéziumot és cinket, valamint a nátriumot, elektrolitokat, és a vizet.
 • Nem sokkal később: Ahogy az eufória elmúlik, a vércukorszint leesik. Jó eséllyel ingerlékeny leszel és lassú. Te addigra szó szoros értelmében, kipisilted azt a vizet, folyadékot, amit a Colával megittál. Csakhogy ez a folyadék magával vitt rengeteg értékes tápanyagot, amire a szervezetednek szüksége lett volna, például az erős csontok és fogak kialakításáért. Néhány órán belül a koffein hatása is elmúlik.
 • (http://blisstree.com/feel/what-happens-to-your-body-if-you-drink-a-coke-right-now alapján)

  Tényleg megérte?

  Persze ez a leírás nemcsak a kólára vonatkozik, hanem minden olyan italra, ahol nagy dózisú cukrot kombinálnak koffeinnel és foszforsavval.

  Kiegészítésként megjegyzem, hogy 2012 tavaszán csökkentette termékeiben a 4-metil-imidazol nevű vegyi anyag (ez a karamell színezék biztosítja a sötét üdítők színét) mennyiségét a Coca-Cola és a Pepsi. Az amerikai szövetségi kormány megbízásából, egereken és patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy ez leukémiát, tüdő-, máj- vagy pajzsmirigy daganatot okoznak. A két cég amiatt változtatott a kóla üdítők receptjén, hogy az új kaliforniai szabályozásnak megfelelően ne kelljen rákkockázatra figyelmeztető felirattal ellátnia a palackokat. Európában maradt a régi recept.

  Gondolj ezekre, amikor a bevásárló kocsidba teszed vagy tennéd a kólás palackokat vagy amikor a gyermeked poharába töltöd/töltenéd ezt az italt.

  Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.