Mini kölesfánk, azaz laktózmentes „túrófánk”

A mini túrófánk receptjét megreformálva süthetünk laktózmentes, tejtermékmentes vagy akár vegán túrófánkot is. A „hamis, laktózmentes túrót” kölesből készíthetjük el, a végeredmény pedig ugyanolyan finom. Elkészítését nemcsak azért érdemes megfontolni, mert kerülni szeretnéd a tejtermékeket. Ezzel a fánkkal a lúgosító, immunrendszert erősítő kölest is beillesztheted az étrendedbe. Így pedig az is szívesen elfogyasztja, aki hagyományos köretként esetleg ódzkodik tőle.

Az eredeti receptet itt találod.

Laktózmentes változat

  • 40 dkg liszt, részben vagy egészben teljes kiőrlésű lisztet használjuk,
  • 50 dkg túró helyett kölesből készült hamis túró: kb. 160 gr kölest háromszoros-négyszeres mennyiségű vízben vagy részben gabonatejben felteszünk főni, nem baj, ha szétfő, csepegtethetünk bele egy kis citromlevet, így az állaga még jobban hasonlít a túróéra
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tojás és 1 tojás sárgája
  • 1 doboz (175 g) tejföl helyett laktózmentes tejföl, vagy a kölest kicsit több vízben főzzük esetleg 1-2 kanál gabonatejszínt, kókuszkrémet keverünk a főzővízbe és a tejföl simán elhagyható
  • 3 ek porcukor vagy ennek megfelelő mennyiségű egészséges édesítőszer
  • csipet só

Először készítsd el a köles „túrót”, hagyd egy kicsit hűlni, addig mérd ki és keverd össze lisztet, sót és sütőport .  A langyos köleshez keverd hozzá a tojást, édesítőszert és (ha teszel bele) tejfölt, majd az egészet gyúrd össze. A tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral 3-5 cm kerek formákat alakítsunk ki és forró olajban, zsiradékban süssük ki.  A kisütött fánk teljesen olyan lesz, mintha túróval készült volna.

Vegán változat

Ugyanez, csak a tojás helyett banánt használjunk. Amikor ezt a variációt próbáltam ki, fél csésze ( 125 ml, 114 g) kölest (ennyi volt otthon) 2 ek gabonatejszínnel és  375 ml vízzel tettem fel főni, így 429 g „hamis túrót” nyertem. Egy banánt használtam tojás helyett, eredetileg csak 35 dkg lisztet ( fele fehér, fele teljes kiőrlésű) kevertem hozzá, de túl ragacsos volt (elég lett volna egy fél banán is), így végül felvette a tészta a 40 dkg lisztet. A banán viszont túlságosan érződött az elkészült fánk ízén, elnyomva a túró jellegét.  Persze ez is finom lett, gyorsan elfogyott és még lekvár sem kell hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.