Kerti ruta – görcsoldó a díszkertből

A kerti ruta (Ruta graveolens) egy mutatós, fagytűrő, illatos fél­cserje, amelyet fűszerként és gyógynövényként is alkalmazhatunk. Erősítő, fertőtlenítő, csíraölő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és vér­zéscsillapító hatóanyagai a leveleiben és kb 30cm-es hajtáscsúcsaiban találhatóak.

A magról vagy tőről szaporítható növény, jó vízáteresztő képességű, sovány talaj­ban fejlődik legszebben és a félárnyékot is jól tű­ri.
Nagyon erős hatású, ezért csak kis mennyiségben, a receptekben leírt mennyiségeket nem túllépve szabad csak belsőleg alkalmazni. Ha bizonytalanok vagyunk inkább csak külsőleg alkalmazzuk. Terhesség alatt abortív hatása miatt a fogyasztása tilos!

Kerti ruta alkalmazása külsőleg

Visszérgyulladás, aranyér ellen gyógyolajat készíthetünk, receptjét itt olvashatod.

Látáserő­sítő teakeverékhez 25 g rozmaring, 25 g rutalevél, 25 g bíbor kas­virág és 25 g or­vosi zilizvirág keverékéből 1 evőkanálnyit 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percnyi állás után leszűrjük. Steril gézcsíkot belemártva naponta többször szemborogatást végzünk.

Fülfájás enyhítésére az összezúzott növény olívaolajba áztatásával készítsünk ruta olajat, amelyből csep­pentsünk néhány cseppet egy vattapamatra és dug­juk a fülbe; gyereknek, felnőttnek egyaránt hasz­nál.

A kínaiak gyógyászat nyugtatónak használja a ruta tinktúráját, valamint reumás fájdalmak enyhítésére, a helyi keringés élénkítésére és duzzanatok leapasztására. Ruta tinktúra készítéséhez 1/4 l-es széles szájú üvegbe 20 gr rutafüvet teszünk és leöntjük 200 gr alkohollal vagy rozspálinkával. 4 nap után leszűrjük róla a szeszt.

Ideggörcsök, neuralgia, sérülés, gör­csök kezelésére, a feszült izmok és inak ellazítására használják külsőleg, alkoholos tinktúra, vagy olaj formájában, amelyet az érintett területen kell a bőrbe masszírozni.
Szárított levelének pora jó rovarűző, kiszórva távol tart­hatjuk a különböző kártevőket.

Kerti ruta alkalmazása  belsőleg

Tea formájában, ehhez 5 grammnyi szárított levelet 1,5 1 vízzel leforrázunk, 5 perc állás után szűrjük, apránként fogyasztjuk.

Menstruációs panaszok esetén kombinálhatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel, citromfűvel; fájdalmas görcsök esetén macskagyökérrel, libapimpóval, majoránnával, fehér árvacsalánnal keverve.

Ha menstruációs zavarokkal, problémával, fájdalmas menstruációval küzdesz itt találhatsz további segítséget.

Fejfájás ellen a rutát bodzavirággal és rozmaringgal együtt alkalmazzuk.

Teáját használhatjuk még vértódulásnál, kábultságnál és szédülésnél, továbbá légzési nehézség, szívdobogás, hisztérikus görcsök eseteiben.

Higított alkoholos tinktúra formájában, ehhez egy deciliter cukros vízbe 5 cseppet teszünk a tinktúrából és azt tetszés szerinti időközökben egyszerre csak 1/2—1 kávéska­nállal fogyasszuk.

Gyomorfájás, vesehomok, és ezt kísérő fájdalmak ellen, vizelési nehézség, fehérfolyás, idegfájdalomnál kitűnő házi-szernek tartják.

Enyhíti a menstruációs görcsöket és fokozza a női ivarszervek vérátáramlását.

Torokgyulladásnál, mint toroköblítő ajánlható.

A kerti rutát fűszerkeverékben is alkalmazhatjuk, például 1-2 ruta-, 2 tárkony-, 2 oregánó-, 2 majoránna- és 1 zsályahajtást cso­korba kötve 10 per­cig főzünk, ha ki­hűlt, a fűszercsok­rot kivesszük. Ezt páclének használhatjuk vagy már­tásként elkészítve fogyaszthatjuk.

A végére pedig egy kis kultúrtörténeti érdekesség

Leonardo da Vinci és Michelangelo sze­rint az „égi kegyelem füvének” neve­zett ruta földöntúli ereje képes a lélek képességeinek erősítésére és a látás éle­sebbé tételére. A rutagallyakat régen az otthonokban pestis elűzésére szórták szét, úgy vélték, megvéd a járványok ellen, és gyakran a padlódeszkákat is friss rutával dörzsölték át, hogy távoltartsák a bolhákat. Ajtók és ablakok fölé akasztották, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. A templomokban szenteltvíz széthintéséhez használták, a ” Kegyelem Növényét” ördögűzések és mise bemutatása előtt füstölték. A kártyaszínek közül a treffet a rutalevélről mintázták.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.