Schnitzer étrend – ősi táplálkozási forma az egészségért

Nemcsak a paleolit étrend követői gondolják úgy, hogy a mai ember egészségügyi problémáinak az oka, hogy táplálékfelvétele és anyagcsere-rendszere még mindig az ősi táplálkozás mintájára van beprogramozva, és nem képes alkalmazkodni a napjainkban szokásos civilizációs koszthoz. Ezért, aki egészséges kíván maradni, annak olyan táplálkozásra kell áttérnie, amely megfelel az ősi emberi táplálkozásnak.

Az 1950-es években Johann Georg Schnitzer, német fogorvos fejlesztette ki „civilizált ősi táplálkozási” formát, a Schnitzer étrendet. Gyógyító és megelőző táplálkozásmód, amellyel elérhető a a fokozott teljesítőképesség, a vitalitás, a szépség, a jó közérzet, ezt a testsúly normalizálása, a szív- és érrendszeri betegségek, a reuma és a fogbetegségek gyógyítása, az emésztőrendszer regenerálása, illetve a szervezet védekező erőinek fokozása révén éri el. Megfigyelte, hogy az étrend alkalmazásának hatására a fogszuvasodások és a fogágybetegségek előfordulásának valószínűsége jelentősen csökkent.

Amíg a paleolit alapítója szerint az ember húsevő, addig Schnitzer szerint, a fogak alapján az ember terményevő és étrendjének alapja a magvak, dió, gyökérgumók, levélhajtások. Ezek természetes, élő, lehetőleg ökológiai termesztésből származó, minél kevésbé feldolgozott változata. Az étrend intenzív változata, több lemondást kíván, célja a már kialakult betegségek legyőzése. Az egészség visszanyerése után már a normál koszt követését ajánlja.

Mindkét változatban kerülendő a fehér liszt, a finomított cukor, a keményített és/vagy finomított zsírok és olajok, a főzött zöldségek/főzelékek a kávé, ill. az alkohol. Ezenkívül a hús, a hal, ugyanis a civilizációs betegségek fő okát Schnitzer az általánosan nagy fehérjefogyasztásban látja. A fehérjét ezért növényi forrásból kell biztosítani, és minden étkezésnél ügyelni kell a kiegyensúlyozott proteinkombináció (nagy biológiai érték) biztosítására. Szerinte az ember csak különleges feltételek mellett, végszükség esetén fogyasztott húst, ha például a hideg éghajlathoz kellett alkalmazkodnia.

Az étrend alapja a csírázásra képes, teljes értékű gabona és az abból készült ételek, az előcsíráztatott gabona. Szerinte nem véletlenül váltak az ember legfontosabb alapélelmiszerévé. Nemcsak a könnyű termeszthetősége és eltarthatósága miatt, hanem mert hatóanyagainak aránya harmónikus. Fontosak a hüvelyesek, a csonthéjasok ( ezeket a gabonákkal együtt a magvak közé sorolja), gumós zöldségek, friss zöldségsaláta és a zöldsaláta, és egyes gyümölcsök. A gyümölcsök szerinte nem játszottak olyan fontos szerepet, inkább élvezeti cikknek tartja, mint létfontosságúnak a hatóanyagai miatt.

Intenzív koszt
Teljes mértékben élő, nem hőkezelt, azaz nyers, természetes növényi élelmiszerekből áll.

Normálkoszt
Alapja az intenzív koszt, de fogyasztható még a teljes kiőrlésű kenyér és sütemény, a teljes őrlésű ételek, a főtt burgonya és a főtt, teljes értékű rizs, vaj, tejtermékek és a tojás.

A napi étrend:
• A reggeli 60 g frissen őrölt búzát tartalmazó természetes müzliből, 110 g vízből, áll, amihez tehetünk 1 teáskanál citromlevet, egy reszelt almát, kevés idénygyümölcst és néhány szem diót. Normálkoszt esetén lehet teljes őrlésű kenyér vagy sütemény.

• Az ebéd és a vacsora legyen, zöldségsaláta, zöldsaláta, fűszeres gabonaőrlemény, előcsíráztatott gabona vagy a mungóbab, illetve más hüvelyesek. Az ételek elkészítéséhez használhatunk sokféle természetes fűszert. Normálkosztként délben ehetünk teljes értékű rizst, teljes őrlésű tésztaféléket vagy burgonyát, este pedig teljes őrlésű kenyeret vajjal, kevés sajttal vagy növényi alapanyagú krémmel, de hangsúly továbbra is, főleg a nyers illetve minél kevésbé feldolgozott élelmiszereken legyen.

Intenzív változata, amit ő is inkább csak kúraszerűen ajánlj hosszútávon tápanyaghiányhoz vezethet. A normálkoszt viszont teljes értékű táplálkozási forma lehet, persze figyelni kell az étrend összeállítására.


Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.