Mézédes „gyógy – szer” a görögdinnye

Nyáron igazán nem nehéz finoman és egészségesen táplálkozni. Édes íze miatt a görögdinnye gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kedvence lehet. Ráadásul magas víztartalma és alacsony kalóriatartalma miatt kiváló fogyókúrás étel. Ismerjük meg egészségmegőrző szerepét, gyógyító hatásait is. Nemcsak a piros húsát érdemes fogyasztani.

Erősen hűt, enyhíti a meleg, a hőség okozta problémákat, ráadásul 90%-os víztartalma, ezek miatt a nyári kánikulában különösen ajánlott.  Tartalmaz többek köz B6, C és E-vitamint, cinket, folsavat, káliumot, magnéziumot, mangánt és vasat. Tehát kevés kalória mellett viszonylag magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Laktató, de könnyen emészthető. Emiatt lábadozó betegeknek és diétázóknak is előnyös. A fogyókúrát a méregtelenítő, vízhajtó hatása is segíti.  Jótékonyan hat a vesére, vese- és húgyúti gyulladások kezelésére alkalmas. Általános vízhajtó, ödéma és vizelési nehézség ellen is alkalmazható. Általános tisztító, méregtelenítő hatása az ízületi gyulladást is enyhítheti.

A görögdinnye piros színét adó likopin, antioxidáns hatású, azaz segít megvédeni a test sejtjeit a betegséghez vezető károsodásoktól.  Enyhíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, csökkenti a vérrögképződés kockázatát, rákmegelőző hatású.

A dinnyemag szintén vízhajtó hatású, kedvezően hat a vese működésére. Tágítja a hajszálereket, így leviszi a magas vérnyomást. A beleket tisztítja, székrekedés esetén alkalmazhatjuk. A dinnyemagokat frissen szétrágcsálhatjuk vagy megszárítva később teát főzhetünk belőle.

A dinnye héjának jelentős a szilícium (a bőr, a csontok és a haj egészségéhez nélkülözhetetlen) tartalma, a külső zöld része pedig magas klorofill tartalmú.  A görögdinnye héja ugyanolyan gyógyító, egészségmegőrző hatással rendelkezik, mint a dinnye húsa, ezeken kívül még cukorbetegség és magas vérnyomás esetén is segít. Felhasználhatjuk frissen, fogyaszthatjuk kisebb adagokban (naponta háromszor 2,5 dkg-t) vagy kipréselhetjük a dinnye levét, ezt le is fagyaszthatjuk. Szárítással  is tartósíthatjuk, ebben az esetben vágjuk ujjnyi vastag szeletekre és napon, aszalógépben szárítsuk meg, a szárított héjakból pedig teát főzhetünk.

Legjobb, ha a dinnyét önmagában fogyasztjuk, úgy igazán könnyen emészthető, de más vele fogyasztott étel lassítja az emésztését, erjedést okozhat. B6, folsav, cink, vas, magnézium tartalma miatt a terhesség idején különösen előnyös a fogyasztása.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.