Könnyű, tápláló, egészséges és gyógyító rizsétel

A kínaiak hagyományos reggeli étele a Congee – rizskása, rizsnyák vagy rizsnyákleves, rizspép – amely tápláló, de könnyen emészthető, harmonizálja az emésztést. Mindenkinek ajánlható, de különösen ideális legyengült, krónikus betegek, kismamák (segíti a tejképződést) és kisgyermekek számára (hozzátáplálás kezdetétől adható).

Kombinálható a rizs szinte bármilyen hozzávalóval – gyógynövények, zöldségek, húsok, tengeri herkentyűk, tojás, magvak, szárított gyümölcsök, gombák, más gabonafélék – az íze miatt vagy a gyógyhatásának fokozására.

Elkészítéséhez a rizst ötszörös-hatszoros mennyiségű vízben tegyük fel főzni, először felforraljuk, majd vegyük le a hőmérsékletet alacsonyra, amíg a rizsszemek teljesen szét nem főnek. A legjobb, ha minél alacsonyabb hőmérsékleten, minél hosszabb ideig, akár 4-8 órán keresztül főzzük, de persze elkészülhet egy óra alatt is. Az elkészítés időtartama ne riasszon el senkit. Nagybetegeknek és csecsemőknek a levét is adhatjuk italként, ebben az esetben kicsit hígabbra készítsük és szűrjük le a levét.

A hozzáadott összetevőkkel speciális gyógyhatást is elérhetünk.

Tegyünk hozzá

  • adzukibabot, ha vízhajtó hatását szeretnénk fokozni, ideális ödéma, köszvény esetén, méregtelenít, segíti a fogyókúrát
  • búzát, ha nyugtató, emésztőrendszert tisztító hatást szeretnék elérni vagy lázat csillapítanánk
  • csirkét, sorvadásos betegségeknél, sérülés esetén
  • csirkemájat, májbetegség esetén
  • édesköményt, emésztési, gyomorproblémák esetén, segít a gázokat kihajtani
  • fekete borsot, fájdalmas bélbántalmak esetén, szintén segít a gázokat kihajtani
  • gyömbért, emésztési zavarok, hasmenés, hányás, vérszegénység esetén
  • póréhagymát, idült hasmenésnél
  • retket vagy sárgarépát, ha az emésztésünket javítanánk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.