Húsvéti mandulás süti

Source: alacartekitchen.wordpress.com via QueenFineFoods on Pinterest

Már régóta készülök a tavaszi méregtelenítésről írni. Azonban látva a most már a három napja tartó szinte folyamatos hóesést és a házakat, utcákat ellepő vastag hótakarót nem tudok erre a témára koncentrálni. Így ez későbbre marad. Most inkább egy alapvetően egyszerű, de finom és látványos mandulás húsvéti sütit ajánlok, persze egészségesebbre formálva.

A süti alapja omlós tészta, aminek a titka, hogy a vajat jó hidegen adjuk a liszthez és gyors, határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy a kezünktől ne melegedjen fel túlságosan.

A tésztához kell:

250 g teljes kiőrlésű liszt

250 g vaj

140 g darált mandula

100 g porrá őrölt xilit vagy egyéb édesítőszer

fél tk vanília kivonat vagy egy vanília rúd kikapart magja

2 tojássárgája

1 kk sütőpor

egy csipet só

Először a lisztet dolgozzuk össze a vajjal, utána mandula, vanília, xilit, végül a tojás sárgájában elkevert sütőpor. A hozzávalók hidegek legyenek és igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne melegedjen fel, különben nyújtásnál széteshet a tészta.

Ha nem akarunk tojást használni, akkor nagyon hideg víz hozzáadásával is megfelelő tésztát kaphatunk, de biztosabb 1 evőkanál őrölt lenmagot 2 evőkanál meleg vízzel felönteni, majd ezt lehűtve tojás helyett a tésztához adni.

Cipó formában fél órát pihentessük hűtőben, majd nyújtsuk ki lisztezett munkalapon kb. 3-4 mm vastagra. Különböző húsvéti-tavaszi formákkal (nyuszi, csibe, bárány stb.) kiszúrjuk a tésztát. Persze a süti ugyanolyan finom lesz, ha nincs megfelelő formájú kiszúrónk és maradunk a hagyományos formáknál. Előmelegített sütőben (200 fok, légkeverésesben 170 fok) 12-15 percig sütjük és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Utána jöhet a díszítés. A sütik tetejére csoki vagy fehér és színes „cukor”máz kerül.

A csokimázhoz tortabevonó helyett inkább magas kakaótartalmú étcsokit ajánlok önmagában felolvasztva, vagy 100 g csokihoz 1-2 evőkanál olajat hozzáadva, hogy lassabban szilárduljon vissza.

Vagy készíthetünk bevonót 1 evőkanál kakaóport (a szép élénk szín kedvéért lehetőleg hollandot), 1 dl vízzel és 2 dkg vajjal sűrűre főzzük, amikor kissé kihűlt a sütik tetejére kenhetjük.

Hasonló megoldásként egy evőkanál kókuszolajhoz keverjünk 1 evőkanál kakaóport és kb. 1 ek mézet.

Ha nem okoz gondot a kakaóvaj beszerzése, akkor pedig saját készítésű, cukormentes csokit is alkalmazhatunk (recept később).

A cukormázhoz 1 tojásfehérjét keverj ki 10 dkg porcukor helyett őrölt xilittel és 1 kk citromlével addig, amíg jó sűrű masszát nem kapsz.

Vagy 60 g őrölt xilitet keverj el 1 dl kókusztejjel, majd adj hozzá 125 g kókuszzsírt és gyakori kevergetés mellett forrald össze (kb. 15 percig). Amikor már az edény szélein dermedni kezd, de középen még folyékony, akkor kend/öntsd  rá a sütikre. (forrás: paleo-inyenc.blogspot.hu)

A cukormáz egy részét hagyd világosan, a többit érdemes színezni. Mesterséges ételszínezék helyett használhatsz növényi leveket és fűszereket is, pl. répalevet, céklalevet, sáfrányt vagy kurkumát, turmixolt spenótlevelet és piros gyümölcsökből készült nektárokat.

A máz tetejére pedig cukorgyöngyök helyett felaprított diót, mandulát, pisztáciát, kókuszreszeléket, mákot tegyél.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.