Fekete ribiszke- ne csak a gyümölcsét használd!

Source: Uploaded by user via Herbéo on Pinterest

Bár vadon csak ritkán találkozhatunk vele, akiknek van a kertjében fekete ribizli, gondoljanak rá, hogy május-június folyamán a leveleit is érdemes leszedni, mert a belőle készült teát ihatjuk mindennapi italként is és gyógyteaként is.

A leveleket vékony rétegben egymásra rakva, árnyékos helyen száríthatjuk. A belőle készült kellemes ízű teát mindennap fogyaszthatjuk, akár önmagában, akár málna-  és szederlevelekkel, mályvával vagy fekete/zöld teával keverve is.

Ha csak ribiszke leveléből készítünk teát egy csésze forró vízhez 2 teáskanálnyit tegyünk és 10-15 percig áztassuk. Naponta több csészével is fogyaszthatunk belőle élvezeti teaként, bár számoljunk enyhe vízhajtó hatással. Vese- és hólyagbántalmaknál, hólyaghurutnál kihasználhatjuk a vízhajtó hatását, segítve így a baktériumok kiürítését. Gyógyteaként alkalmazhatjuk izületi bántalmak, reuma ellen. Baktériumölő, segíthet légúti megbetegedéseknél, ekkor a teáját ne csak igyuk, hanem gargarizáljunk is vele. Ezeken kívül nyugtató hatású és segít megelőzni az érelmeszesedést.

Főzete vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, külsőleg pedig fekélyes sebek kezelésére alkalmazható.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.