Bodzavirág gyűjtése és felhasználása

 Source: google.co.uk via Woodland Trust on Pinterest

A konyhában és a házi patikában egyaránt felhasználható fekete bodza (Sambucus nigra) virága időjárástól függően május-július folyamán virágzik. Érdemes frissen is felhasználni és fogyasztani, feldolgozva és, ha tehetjük szárítva is eltenni, hogy egész évben élvezhessük az ízét és gyógyhatásait.

A 2-7 méter magas fekete bodza cserje vagy fa ágainak végén 10-15 cm széles bogernyőt alkotnak az illatos, apró fehér, a portokon (a porzó felső része) sárgás virágok. Amivel esetleg összetéveszthető az a gyalogbodza, más néven földi bodza, ami enyhén mérgező.

A gyalogbodza lágyszárú, alacsonyabb, 0,5-2 méter magasra növő növény. Júniustól szeptemberig megjelenő virágai szintén bogernyőt képeznek, viszont ezeknek a portja piros színű és a virágok kellemetlen szagot árasztanak. Termése is hasonló, de míg a fekete bodza bogyói lecsüngenek, addig a gyalogbodza termése felfelé áll.

A fekete bodza virágát teljesen kinyílt állapotban és száraz időben gyűjtsük, lehetőleg ne utak, vasutak mentén vagy vegyi üzemek közelében található bokrokról.  Egy növényről soha ne szedjük le az összes virágot, hogy a szaporodása biztosítva legyen és arról se feledkezzünk meg, hogy a megérett termése is gyógyhatású és ízletes finomságok készülhetnek belőle. A virágzatokat a legrövidebb kocsányrésszel érdemes gyűjteni, azaz közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni.

A virágzatokat minél rövidebb időn belül fel kell dolgozni vagy meg kell szárítani. Tehát csak annyit gyűjtsünk, amennyit fel is tudunk használni.
A szedésnél ne gyömöszöljük be erősen a gyűjtőzacskóba, mert összezúzódik és otthon azonnal vegyük ki belőle és terítsük szét, mert könnyen berohad.

Ha levet, szörpöt készítünk belőle vagy más módon frissen felhasználjuk ( például bodzaleves, palacsintatésztában rántott bodzavirág, vagy bodzás muffin), nézzük át, hogy ne maradjanak benne bogarak, rovarok. Rázással csak óvatosan, mert a virágok és az ízes, illatos virágpor is könnyen hullik. Lemoshatjuk hideg vízzel, de ez is csökkenti a virágpor mennyiségét.

Ha szárítani is szeretnénk, azt mindig egy rétegben szétterítve tegyük. A legideálisabb egy tágas, jól szellőzős és felmelegedő padlás, de kisebb mennyiségben konyhában, szobában is próbálkozhatunk vele, jobb minden aromalámpánál és elektromos illatosítónál, ha nem vagyunk rá allergiásak. Száríthatjuk aszalógépben is. A virág akkor elég száraz, ha a próbánál a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Körülbelül 6 kg friss virágból lesz 1 kg száraz.

Receptek és egyéb tartósítási lehetőségek, gyógyhatásai itt olvashatók.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.