A házi készítésű gyömbérsörről még egyszer

Source: aquarianbath.blogspot.com via Aquarian Bath on Pinterest

Korábban már ajánlottam többféle házilag készült gyömbéres üdítőt és gyömbérsört, mint a bolti üdítők egészségesebb alternatíváját. Egy kissé bonyolultabb és hosszabb elkészítési idejű alkoholmentes gyömbérsör receptjét is leírtam, de van egyszerűbb és alkoholos változata is.

Bár nekem a víz a legfőbb szomjoltóm és a szénsavas italokat alapvetően nem szeretem, de a terhesség vége felé meglepő módon szénsavas üdítőket kívántam. A bolti üdítők összetevői viszont elriasztottak azok fogyasztásától. A gyömbér viszont alapból nagy kedvencem, így jött a képbe a gyömbérsör, annak gyorsabban elkészíthető változata.

Itt elolvasható az alkoholos és alkoholmentes gyömbérsör receptjének egy-egy változata (számosat találsz még az interneten). Az alkoholosat még nem próbáltam, az alkoholmenteshez annyit tennék hozzá, hogy érdemes a saját ízlésvilágunknak megfelelő arányokat kikísérletezni.
Nekem például több gyömbérrel és citrommal (a citrom héját csak akkor tedd bele, ha tudsz bio citromot vásárolni), kevesebb vagy semennyi szegfűszeggel ízlett igazán.
A megfelelő édesítést is el kell találni, itt a cukrot nem lehet teljesen lecserélni egészségesebb és kalóriaszegényebb változatra, különben nem indul be az erjedés, de le lehet csökkenteni. Én kb. két evőkanál cukrot használtam a stevia mellé. Amire még érdemes vigyázni, hogy az élesztő mennyiségét ne lépjük túl, mert annak az lesz az eredménye, hogy erőteljesen élesztő ízű lesz az italunk, az pedig elrontja az egész munkánkat.

Amúgy a végeredmény (nálam) két nap napon történő érlelés után egy kellemes ízű, enyhén szénsavas ital, ami lehűtve különösen jól esik ebben a meleg időben.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.