Tavaly már megpróbáltam kiváltani a bolti jégkrémeket, fagyikat házi készítésű változattal. Viszont a férjemnek nem tetszett, hogy nem tudja azonnal enni, amikor éppen megkívánja, hanem a fogyasztás előtt legalább negyed órával ki kell venni a mélyhűtőből, hogy kissé felengedjen és kanalazhatóvá váljon, erre kínál megoldást ez a fagyi recept. Nem kell hozzá fagyigép és nem kell rendszeresen kevergetni a fagyasztás során. Fenséges, krémes, számtalan variációban, ízben elkészíthető.
A fagyi alapja a fagyasztott banán (ötlet Lila Fügétől és Pocak Pannától). Fagyasszuk le a banánokat felkarikázva, a többi hozzávaló mennyiségétől függően személyenként 0,5-2 banánnal számolhatunk. A fagyasztás mélyhűtőtől függően 4-8 óráig tarthat.
Fogyasztás előtt 5 perccel vegyük ki a banánokat és készítsük el a fagyit. Ehhez a banánt aprítóban, kézi mixerrel vagy turmixgépben keverjük pépesre, majd tegyük és mixeljük hozzá a többi hozzávalót.
Csoki fagyi esetén kakaóport, 1 banánhoz 1 evőkanálnyi kakaóport keverjünk. Gyümölcsfagyi esetén tehetünk hozzá banánonként fél – egy evőkanálnyi lekvárt, vagy akár több evőkanálnyi fagyasztott gyümölcsöt. Sűrű, krémes fagyi lesz a végeredmény, amihez már nem kell plusz cukrot tenni, mert a banán önmagában is eléggé édes.
Lazább, habosabb fagyit készíthetünk, ha ehhez még a végén joghurtot vagy mascarponét keverünk, 2-3 banánhoz 2-3 dl-t is keverhetünk, ebben az esetben növeljük meg az ízesítő arányát, akár fél kiló fagyasztott gyümölcsöt is tehetünk hozzá. Ízlés, mennyiség és a gyümölcsök alap édességétől függően édesíthetjük a fagyinkat.
Jó ötlet. A banánból készült édességek nagyon finomak és tényleg nagyon édesek. Mindenkit bíztatnék rá, hogy próbálja ki, kóstolja meg. 🙂