Valószínűleg nem ez lesz a legelterjedtebb cukorpotló, de, mint lehetőség, illetve egyéb előnyei miatt érdemes megismerni, elsősorban a csicsókaszirupról van szó.
Az inulinok természetben előforduló poliszacharid (összetett cukor), amely sok növényben megtalálható. Ezek a növények az inulint a törzsgyökérben, vagy a gyökerekben halmozzák fel, és nem tartalmaznak keményítőt. Cukorhelyettesítőként használják, amely édes íze ellenére eltér a cukortól, mivel sem a szájban sem a tápcsatorna más szakaszán nem termelődik olyan enzim, amely oldani tudná. Vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához ugyanis nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag, amely kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját, így különösen ajánlott bélfóra helyreállításnál.
Inulint tartalmaz a gyermekláncfű, a csicsóka, a cikória, a hagyma, a fokhagyma, a bojtorján, a jamszgyökér, articsóka. Ezek a növények segíthetnek az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.
A csicsókában található a legtöbb inulin. Édesítésre csicsóka szirup, sürítmény vagy étrend-kiegészítő por formájában használható. Bár a termékeknél inkább hangsúlyozák, egyéb szervezetre gyakorolt jótékony hatását (rákmegelőző (antioxidáns), szív- és érvédő (LDL szint csökkentő, HDL szint növelő!), immunerősítő, idegi stabilitást fokozó, emésztést serkentő, bélflóra-helyreállító (prebiotikus), májvédő és méregtelenítő, súlycsökkenést segítő (teltségérzést keltő) és vércukorszint-beállító), mint édesítő erejét.
A csicsóka préselt leve is édes, ezt turmixokban, zöldséglé-gyömölcslé kombinációkban lehet kihasználni. A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott, hacsak úgy szeretnének valamit rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idő az ízlelőbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt.
Készíthetünk csicsóka mézet. Ehhez a megmosott, meghámozott, lereszelt gumókat pár percig pároljuk, lehetőleg dupla falú edénybe,vigyázva, hogy ne forrjon és ne égjen le. Ha a reszelék levet eresztett, gyógynövénypréssel alaposan kipréseljük, majd ezt a levet, a lekvár készítéshez hasonlóan, lassú tűzün kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Ha tetszett és hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!