A kézfej zsibbadása ellen – (nemcsak) kismamáknak

Természetes módszerekkel a kismama panaszok, terhességi tünetek ellen

A terhesség utolsó szakaszában sokan tapasztalják a kézfej fájdalmát, bizsergését, zsibbadását, ami lehet folyamatos, de jelentkezhet terhelés hatására és éjszakánként. Oka főleg a terhesség alatti hormonális változások, de fokozhatja ásványi anyag vagy vitaminhiány. Ez a csuklótáji alagút szindróma (carpal tunnel syndrome), amely igen kellemetlenné tudja tenni a várakozás utolsó heteit, hónapjait és különösen nehézzé az éjszakákat.

A csuklónál egy szűk csont mederben fut a medianus ideg, kilenc ínnal együtt. A terhesség alatti fokozott ödémahajlam a folyadékvisszatartás miatt a csatornán belül duzzanatot okoz, ennek következtében az alagút beszűkül, az ideg nyomás alá kerül. Emiatt a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujjak környékén, vagy akár az egész kézfejen bizsergést, zsibbadást, erős fájdalmat, kézgyengeséget is érzékelhetünk.

Mit tegyünk?

  • Pihentessük a kezünket, figyeljünk arra, hogy a különféle tevékenységek során a csuklót tartsuk egyenesen, a csukló ne törjön meg, mert ezzel még jobban nyomjuk az ideget, az amúgy is szűk mederben.
  • Éjszakára nyújtott helyzetbe sínezzük be a kezünket, ez csökkentheti a csatornán belüli duzzanatot, több helyet hagyva az idegnek. Sínnek használhatunk egy vonalzót, így fáslizzuk körbe a kézfejet és a csuklót.
  • B6- vitamin 50 mg-os adagban kedvezően befolyásolhatja a fájdalmat.
  • Végezzünk masszázst, finom, simító mozdulatokkal segítsük a nyirokelvezetést a kézfejtől a test felé.
  • Homeopátiás szerek közül az Arzenicum album CH 15 ( napi 2-4 x 5 golyó) és Calcium carbonicum szedhető vagy Traumeel kombinált tablettát és kenőcsöt alkalmazzuk.
  • Fájdalomcsillapítóként próbáljuk ki a káposztapakolást. A káposzta leveleit kissé törjük meg, majd tegyük az érintett területreés tekerjük be egy törülközővel, 4-5 órán keresztül vagy egész éjszakára hagyjuk rajta.

 

 

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


One thought on “A kézfej zsibbadása ellen – (nemcsak) kismamáknak

  1. Pingback: Ödéma ellen - (nemcsak) kismamáknak | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.