Patika a konyhában – Köhögés, hurutos megbetegedések ellen.

Az őszi-téli hideg, nyálkás időszakban fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, leggyakrabban a felső légutak vírusos fertőzésére, amely érintheti a hörgőket is, amelynek eredménye csúnya hurutos köhögés lehet.  Számos étel-ital külső- belső felhasználása segíti a gyógyulást, a tünetek enyhítését. Ezek a megfázásos megbetegedések megelőzésére is kiválóak, érdemes a kritikus időszakokban gyakran az étrendünkbe illeszteni.

Mi legyen a konyhában?
Méz, vöröshagyma, fokhagyma, torma, fekete retek, cékla, gyömbér, meggy(lé), fekete ribizli(lé), kakukkfű, zsálya, rozmaring, mustármag, citrom

Hurutos köhögés esetén a gyógyulást azzal segíthetjük el, ha támogatjuk a felhalmozódott, letapadt váladék feloldását , közben a hatóanyagok támogatják az immunrendszer működését, csökkentik a gyulladást.

Mindenféle meghűléses betegség és ehhez társuló köhögés megelőzésére és gyógyítására alkalmas a méz, hagyma, fokhagyma és gyömbér.

Mézet akár önmagában, citrommal keverve vagy langyos teába (legjobb ebben az esetben a gyömbér, bodza-hársfa vagy hagyma tea). Mézet keverhetjük torma vagy gyömbéres salátához. 
Tölthetjük fekete retekbe, de kipróbálhatjuk a céklába töltött változatot, amit a népi hagyomány elhúzódó köhögésnél ajánl. Naponta 4-5 alkalommal egy teáskanálnyit. Persze fogyaszthatunk préselt céklalevet is.

A cékla leve mellett köhögés esetén fekete ribizli – és meggy levét is érdemes fogyasztani, napi 2-3 dl-t. Köhögés csillapító teát készíthetünk a meggy szárából forrázással vagy a meggy magjából főzéssel.

Készíthetünk mézes hagymaszirupot. A hagymát durvára vágjuk és 1 napig, gyakran megkevergetve mézben állni hagyjuk. Minden fej hagymához  1, 5 evőkanál mézet tegyünk, felhasználásig lezárva hűtőben tároljuk. Naponta 3-4 alkalommal egy evőkanálnyit fogyasszunk belőle.

Ne feledkezzünk meg a fokhagymáról sem, amit szintén kombinálhatunk mézzel.

A vöröshagymát pedig ne csak az ételeinkbe tegyük, de készítsünk belőle hagyma teát, illóolajai révén mellkasra helyezett borogatásként vagy hagyma- zokniként is alkalmazhatjuk.

A fűszerek közül a kakukkfű teája a leghatásosabb hurutos köhögés esetén, megelőzésként kisgyerekeknél is alkalmazhatjuk a kakukkfüves-fürdőt.

A kakukkfű mellett gyömbér, zsálya is ajánlott, ezekből is készíthetünk mézes gyógynövényszirupot. Ehhez hagyományosan elkészítjük a teát, fél liter forralt vízzel öntsünk le 4 teáskanál szárított vagy 8 teáskanál friss növényt, negyed óra áztatás után szűrjük le, majd keverjünk hozzá fél kiló mézet és lassú tűzön addig kevergessük, amíg sziruppá sűrűsödik. Zsálya nemcsak teaként, hanem fürdőként (egy marék zsályalevelet néhány percig két liter vízben főzzük, negyed óra után szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez) és fertőtlenítő szájöblögetőszerként is alkalmazható.

A hagyma, fokhagyma, torma szeletek mellett a babér levele és a mustármag is enyhítheti a hurutot pakolásként a mellkasra téve.

A citrom illetve a nagy mennyiségű C-vitamin, ha nem is csodaszer, de segíti a betegség gyorsabb lefolyását, ezért ne feledkezzünk meg róla.

Hurutos megbetegedés esetén kerüljük a tej – és tejtermékeket, a szóját és szójakészítményeket, a földimogyorót.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.