Szívvédő, egészséges energiabomba

Az olajos magvak magas ásványi anyag- (főként magnézium-), vitamin- (főleg E és B vitamin) és telítetlen zsírsav tartalmuk miatt az egyik legjobb, természetes étrendkiegészítő. Heti egy-két maréknyi dió, mogyoró vagy mandula fogyasztásával nagy mértékben elősegíthetjük nemcsak a szívünk és ereink egészségének megőrzését.

Viszonylag magas a rost és a fehérje tartalma, ezenkívül zsírban (36-51 %) gazdagok, viszont ennek kilenven százaléka telítetlen zsírsav. Főleg köszönhető, hogy jelentős a koleszterinszint csökkentő képesség, lelassítja az érelmeszesedést folyamatát és védelmet nyújt a szívroham és a stroke ellen. A kutatások szerint minél gyakrabban fogyasztotta valaki a dióféléket, annál nagyobb volt a védelem. Kedvező a hatása magas a vérnyomás esetén is.

Az olajos magvak arginin tartalma segíthet csökkenteni az artériák gyulladását, a szívbetegség egy korai jelét. Arginin szükséges a nitrogén oxid előállításához, ami segíti az erek tágulását és támogatja a jó véráramlást. A diófélékben gazdag diéta nemcsak segít csökkenteni az arteriális gyulladásokat, hanem képes ellensúlyozni a telített zsírban gazdag táplálkozás hatásait.

A szív és erek védelméhez a vitaminok és ásványi anyagok is hozzájárulnak. Például a vérnyomás szabályozásában közreműködő magnézium, vagy a folsavat, ami homocisztein (egy vérben lév aminosav) koncentráció megemelkedésének (rizikófaktor a szívmegbetegedéseknél) megelőzésben .A szív egészségének megőrzését a bennük rejlő növényi szterolok, fitoösztrogének, és más fitonutriensek is támogatják.
Ne feledkezzünk meg a mennyiségű E vitamin tartalomról se, ami egy erőteljes antioxidánst, semlegesíti a szabadgyököket és megvédi tőlük az egészséges sejteket

Valószínűleg a gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető, hogy a fogyasztása csökkenti a kockázatát a 2. típusú cukorbetegség kialakulását. Ezenkívül védő hatásúak lehetnek bizonyos típusú rákokkal szemben, például nőknél alacsonyabb a vastagbélrák kockázata.

Érdemes heti pár alkalommal egy marék vegyes olajos magot fogyasztani. Lehet, egészséges rágcsálni való, azonban a mértékre figyeljünk, mert magas a kalóriatartalmuk. Ha nehéz megállni, hogy egyszerre, egy nap maximum egy maréknyit rágcsálunk el, inkább keverjük ételeinkbe, sós vagy édes főételbe, esetleg a desszertbe, rászórhatjuk a salátára, beletehetjük a reggeli joghurtunkba. A teljeskörűen szeretnénk élvezni a jótékony hatását hőhatásnak ne vagy csak ritkán tegyük ki, ezért nem ajánlatos pörkölni sem. Sütés-főzés során az ásványi anyagok ugyan megmaradnak, viszont az enzimek és a vitaminok nagy része elveszik.

Magnézium és folsav tartalma miatt terhesség idején is illesszük be az étrendünkbe. Egyszerre néhány szem bőven elég, ennyit akkor is meg tudunk enni, ha esetleg az émelygéstől minden falatot úgy kell legyűrni és ez elég energiát is ad. Ha viszont nagy az étvágyunk, vigyázzunk vele nagyon.

Ha tetszett és hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


4 thoughts on “Szívvédő, egészséges energiabomba

  1. Pingback: A diófa az egészség fája! - 2.rész | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Egészséges rágcsálnivaló (nemcsak) kismamáknak | Egészséges életmódszerek

  3. Nincs is jobb annál, mint amikor az ételeink gyógyítanak, s nem kell gyógyszert szedni, számos mellékhatással számolva! Akár megelőzésre, akár gyógytásra, de nagyon finom -élveztes “ellenszer”! Köszönöm a cikket!

Hozzászólás a(z) Dr. Beregi István Gyuláné bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.