A gyömbér felhasználása

Szárítva, őrölve, kandírozva, pácolva illetve nyersen, meghámozva, reszelve, szeletelve használhatjuk ételekbe, italokba vagy önmagában. Legyen az leves, főétel, hús, zöldség, hideg- és forró ital, pálinka, gyümölcs és savanyúság. És persze a mézes, fűszeres, ünnepi sütemények elmaradhatatlan fűszere. Gyógyításra és az egészség megőrzésére nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható.

Süteményekhez inkább szárított formájában használjuk, míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér az ajánlottabb, mert így a legaromásabb. Ne felejtsük el intenzív az aromája, ezért óvatosan a mennyiségekkel. Jót mosolyogtam az egyik főzőcskés blog pár évvel korábbi hozzászólásán. Az illető kipróbálta a pikáns ízűként leírt gyömbéres receptet és döbbenten vette tudomásul, hogy “De hát ez csípős”. “Ja, ezt jelenti a pikáns”-esett le neki később. Egyébként minél tovább főzzök-sütjük, annál inkább veszít erejéből. Ezért fűszerként érdemesebb inkább a főzés vége felé az ételeinhez szórni, így jobban megőrzi az aromáit. Viszont, ha nagyobb darabokat teszünk például egy keleti jellegű ételbe a főzés végére veszít annyit az erejéből, hogy ne legyen ehetetlenül csípős az étel. Rengeteg jobbnál-jobb gyömbéres receptet lehet találni az internetet.

Én egyet írnék le Yamuna Devi “Yamuna asztala” könyvéből friss gyömbér chutney -t ami negyed óra alatt elkészül. Másfél csészényi adaghoz kell 3 evőkanál friss citromlé (lime), 1/3 csésze friss narancslé, ¾ csésze hámozott durvára vágott friss gyömbért, ½ csésze kockára vágott szárított papaya (vagy bármilyen aszalt gyümölcs), ½ csésze friss vagy szárított reszelt kókusz, 1 ½ teáskanál só. Helyezd a citrom levét és a narancs levének felét egy turmixgépben, majd add hozzá az összes többi hozzávalót, 1 perc turmixolás után hozzáadjuk a maradák narancslevet és addig főzzük, amíg pürévé nem sűrűsödik.

Italként legtöbbször tea formájában alkalmazzuk. A hatóanyagok többsége közvetlenül a héja alatt található, ezért teához, jobb, ha csak alaposan megmossuk, vagy legalábbis igyekezzünk nagyon vékonyan meghámozni. Gyömbértea készülhet felfőzzéssel is, tehát hideg vízbe (0,5 liter vízhez) teszünk kb. 5 cm-es gyömbérgyökérdarab felvágva, vagy 1-2 teáskanál szárított gyömbérport (arányok persze ízlés szerint változtathatóak) ezt kb. fél óráig hevítjük, majd elszűrjük. Vagy csak leforrázzuk a gyömbért (kismamáknak ez utóbbi ajánlott). Ha szárított almadarabkákat teszünk a teába, valamelyest enyhíti a gyömbér erőteljes ízét. Ízesíthetjük például fahéjjal, szegfűszeggel, vagy citrommal, naranccsal, esetleg mentával, citomfűvel.

Nyáron behűtve frissítő limonádé lesz így belőle. Limonádét készíthetünk belőle főzés nélkül is ekkor,csak a hideg vízbe áztatjuk be a gyömbért. Különösen nyárra ajánlható gyömbérsör formájában, házilag elkészíthető alkoholos és alkoholmentes változata is megtalálható az interneten.

Erősebbre főzött teája külsőleg fürdőként (pl. csalánkiütésnél) vagy borogatásként ( fejfájás, hasi görcsök, fogfájás), gargalizálószerként (fogfájás, torokgyulladás). Ízületi gyulladás enyhítésére hatásosabb, ha zúzott gyömbérgyökeret teszel. Közvetlenül a bőrre helyezve alkalmazza a kínai orvoslás, az indirekt moxázásnál. Hányás, hasmenés, izületi gyulladás esetén a moxakúp alá gyömbért raknak.

Végezetül pedig jöjjön egy egy külsőleg és belsőleg is alkalmazható keringésjavító meleg leves. Készíts cayenne-i borssal, fokhagymával, gyömbérrel és mustárral ízesített paradicsomos zöldséglevest (minestronét), borágó-, ribiszke és ligetszépeolajjal gazdagítva. Lakj vele jól, majd szűrj le belőle egy keveset, és dörzsöld be vele az érintett területet, például Raynaud-szindrómánál az elmerevedett ujjaidat. Végül a leves után desszertként fogyassz ginkó bilobát.

Ne felejtsük el, hogy a gyömbér gyógynövény, sokáig, nagy mennyiségben ne alkalmazzuk ( bár erőteljes íze miatt ennek nincs is nagy realitása).

Ha tetszett és hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


5 thoughts on “A gyömbér felhasználása

  1. Pingback: Gyömbér – Több, mint fűszer 2. | Egészséges életmódszerek

    • Nekem is nagy kedvencem, nem véletlenül írtam róla ennyit. Érdemes megismerkedni vele és gyakran használni, főleg őszi-téli időszakban.

      Amúgy nem jelenik meg azonnal a hozzászólás, előbb jóvá kell hagynom.

  2. ZOLTÁN VAGYOK ! Szertném megkérdezni mennyit lehet fogyasztani nyersen a gyönbérből ….. és vannak e káros hatásai ????

    • Kedves Zoltán! Ez egyéni érzékenység kérdése is. Érdemes azért 100 g alatt maradni. Ha kúraszerűen szeretné fogyasztani, akkor inkább fokozatosan növeljük a mennyiséget. Túl nagy mennyiségben már irritálhatja a száj nyálkahártyáját, hasmenést, epegörcsöt okozhat. Vérhígító hatású, ezért mondjuk műtét előtt nem célszerű a fogyasztása. Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, érdemes ebben az esetben orvossal konzultálni. Béta-blokkolót vagy véralvadásgátlót szedőknek kerülniük kell. Ez persze a kúraszerű fogyasztásra vonatkozik. Egy gyömbéres kekszet vagy egy gyömbérteát, ami a téli időszakban megelőzés szempontjából is előnyös, bárki nyugodtan fogyaszthat.

Hozzászólás a(z) Vanda bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.