Életmódváltás?!

Angkor, KambodjaOlyan egyszerűnek tűnik, tisztában vagyok vele, milyen az egészséges életvitel, mit kéne tennem és ennem, mégse megy…

Gyors, gyökeres életmódváltás csak kevesek kiváltsága, ha ideig-óráig sikerül is, előbb-utóbb visszatérünk a régi szokásainkhoz, a szülői házban megszokott ízekhez.
Nagyon erős motiváció kell ehhez. Ha már kialakult a szervezetünkben valamilyen betegség és tudatosítják bennünk, illetve tudatosítjuk magunkban, hogy min kellene változtatni, az már elég erőt adhat a kitartáshoz.
Általában viszont a kis lépésekkel történő változtatás eredményesebbnek tűnik. Gondoljunk csak bele, néha egy-egy szokás megváltoztatása is mekkora erőfeszítéssel jár. Ezt a szervezetünknek, tudatunknak meg kell szoknia, ehhez idő kell.

Ha sikerült, legyünk rá büszkék, jutalmazzuk meg magunkat ( persze ne azzal, amiről leszoktunk). Különösen nehéz azokat a dolgokat megváltoztatni, ami függőséget okoz, mint például a dohányzás, de ide sorolhatjuk a cukorfüggőséget is.

Sokakat érintő probléma az elhízás. Ha nem pár felszaladt kilóról van szó, nem érdemes valamilyen drasztikus kúrában gondolkodni, csak lelassul az anyagcserénk és gyorsan visszahízzuk kamatostul. Ha elértük az áhított formát, utána is kevesebb kalóriához kell juttatnunk a szervezetünket sok mozgással kísérve, amíg a testünk megszokja az új súlyát (legalább fél év). És ami a rossz hír, ha meg akarjuk őrízni a kemény munkánk eredményét, már soha nem térhetünk vissza a régi életmódunkhoz. Érdemes eleve olyan fogyókúrát választani, ami megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek, így a fogyókúra alatt kialakíthatjuk az új szokásainkat. Az életmódváltás persze nem kell, hogy azt jelentse, hogy már soha nem ehetünk meg egy édes-krémes tortaszeletet, vagy egy zsíros körömpörköltet egy nagy szelet fehérkenyérrel, alkalmanként belefér. A mérték a lényeg. Persze számoljunk vele, hogy valószínűleg már is nem fogjuk ezeket kívánni és, ha nem kis adagot eszünk belőle a hasunk is megfájdul, mert az emésztőrendszerünk elszokott a nehéz kajáktól.

A legegyszerűbb persze az lenne, ha ebbe növünk bele és kisgyermek kortól kezdve az egészséges életmód lenne természetes. Másfél éves fiú anyukájaként már látom ez is kemény menet lesz. A gyerekek életmódja alapvetően olyan lesz, mint a szüleié, hiszen őket utánozza, ők adják a mintát. Emiatt különösen nagy a felelősségünk, hiszen a kialakult szokásai nagy mértékben meghatározzák az egészségét, az életminőségét. Csakhogy ehhez meg kell küzdeni az embernek (jelen esetben az anyukának) a saját rossz szokásaival, bár a gyermeked egészsége elég erős motiváló tényező lehet akár egy drasztikus életmódváltáshoz is. Ami viszont még nehezebb meg kell küzdeni az apuka, sőt a nagyszülők szokásaival is. Ha nagyobb lesz a reklámok hatásaival (szénsavas üditők, cukorkák, csokik stb.), a közétkeztetésről ne is beszéljünk. Ez a blog erről a küzdelemről is fog szólni.

Felnőtt vagy nagyobb gyerek esetén aprónak tűnő változtatásokkal is sokat tehetünk az egészségünkért.

Milyen lépéseket tehetünk?

  • Feldolgozott, félkész- és késztermékek csökkentése az étrendünkben.
  • Több zöldség, gyümölcs, növeljük a nyers ételek arányát.
  • Kevesebb tészta, kenyér, az is lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből.
  • Húsfélékből főleg fehér húst, halat fogyasszunk.
  • Kerüljük a finomított cukrot, fehér lisztet.
  • Mozogjunk, már napi fél óra séta is sokat számít.

 

Ugye, így már nem is tűnik kivitelezhetetlennek?

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


3 thoughts on “Életmódváltás?!

  1. Pingback: 2013 - újévi fogadalom | Egészséges életmódszerek

  2. Nagyon érdekes és impozáns cikk! Ismerőseim körében és magam számára is sokat segített, főleg leszokni a dohányzásról! Köszönet a cikkért 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.