Egészségedért! Almaecet, pektin házilag

Source: kimberlysnyder.net via Laura on Pinterest“Naponta egy alma a doktort távol tartja”-mindenki által ismert mondás. Bár, úgy tűnik hatékonyabb a napi két alma, aminek az elfogyasztásával például 20 %-kal csökkenthetjük a magyas koleszterinszintet és segít rendben tartani a vérnyomást. Az egészség megőrzéséhez viszont érdemes alkalmaznunk az almaecetet is, ami koncentráltan tartalmazza az alma hatóanyagait. Külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk és házilag is elkészíthetjük. Előnye, hogy bármilyen alma, a lehullott, foltosan már barnuló is (azért a barna részeket távolítsuk el), sőt csak az almahéj is jó hozzá. A lehullott almából készíthetünk pektint is házilag, ezt zselésítőanyagként használhatjuk.

Ha a kertünkben vagy a szülőknél van almafa, biztos, hogy a gyümölcs érésekor hirtelen túl sok lesz az alma, amit fel kell dolgozni. A télálló almát is át kell válogatni, mert csak a szép, ép darabokat lehet hosszú ideig tárolni. A lehullott alma kíválóan alkalmas almaecet készítéséhez. Ha gyümölcscentrifugával szeretünk almalevet készíteni (ami szintén nagyon egészséges), a megmaradt “hulladék” sorsa kukába kerülés helyett ecet alapanyag lehet. A fáról leesett almákat pektin készítésésre is használhatjuk, az sem baj, ha még éretlen, mert akkor még magasabb a pektintartalma.

Miért alkalmazzuk az almaecetet?

Mert benne van minden, ami az almában is, azaz A, B1, B2, B6, B12, C, E vitamin, béta karotin, kálium, foszfor. klór, nátrium, magnézium, kén, vas, fluor, emellett bővelkedik antioxidánsokban is, így fogyasztásával csökkenthető a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Tartalmaz pektint, amit sem a préselés,sem a facsarás nem tesz tönkre. A pektin csökkenti a káros vérzsírokat, míg a hasznos vérzsír tömegét megemeli. Az ember számára a pektin nem tápanyagforrás, mert a vékonybélen szinte érintetlenül halad keresztül, azaz élelmi rostként működik. A vastagbélben található baktériumok számára tápanyag-forrásként szolgál, melyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet, mert gátolják a koleszterin felszívódását. Az élelmi rostok javítják az emésztést, segítik a belek egészségének megőrzését, a vér koleszterinszintjének csökkentését, a belek túlérzékenységének enyhítését, vércukorszint stabilizálását, ezáltal a fogyást, epekő kialakulásának megelőzését.

Amúgy a pektint az élelmiszeriparban zselésítőanyagként, térfogatnövelőként, valamint stabilizálószerként alkalmazzák. A szervezetbe kerülve a pektin megváltoztatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére alkalmazható. Égési sérülések esetén is alkalmazzák vízmegkötő képessége miatt.

A pektint természetes és egészséges zselésítőszerként alkalmazhatjuk lekvár vagy dzsem készítésénél, így kevesebb cukrot kell hozzáadni és lényegesen lecsökken a főzési idő. A boltokban általában tartósítószerrel kevert lekvárzselésítők kaphatók, érdemes helyettük ezt használni. Ha tehetjük készítsük el magunk, persze por formájában meg is vásárolhatjuk. Pektint készíthetünk csak almahéjból és a magházból is.

Pektin receptje:
Három nagy almát vastagon meghámozunk és kivesszük a magházukat.
A héjakat, és a magházat kb 1,5 dl vízzel felforraljuk, megfőzzük. Ha éretlen almát használunk, feldarabolva adjuk hozzá azt is. Az alma-víz arányait tekintve az a lényeg, hogy az almát éppen ellepje a víz. Számoljunk kb háromnegyed óra főzési idővel, amíg teljesen szét nem mállik.
Utána pépesítjük, majd kb. 20 perc után sűrű szövésű szitán passzírozzuk át vagy csak hagyjuk lecsöpögni.
Már így is alkalmazhatjuk, de tovább is sűríthetjük, ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani és nem használjuk fel azonnal. Ebben az esetben a levet forraljuk fel és főzzük be a felére. Hideg tányérra csöpögtetve ellenőrizzük, hogy elég sűrű-e már. Akkor jó, ha a csepp hamar megkocsonyásodik. Tovább nem érdemes sűríteni, mert karamellizálódni kezd és megváltozik az íze. Mint a lekvárt, töltsük ki üvegekbe, zárjuk le, majd hagyjuk száraz dunsztban kihűlni. Lekvárok, dzsemek, tortazselék, krémek sűrítésére használjuk.

Az almaecetben nemcsak a pektin, a vitaminanyagok és az ásványianyagok hasznosak az egészségünk számára, hanem a benne található ecetsav fertőtlenítő hatás is érvényesül. Elpusztítja a rothasztó baktériumokat, a penészgombák spóráit, emésztőrendszerünkben pedig gátolja az erjedési és rothadási folyamatokat, melynek tünetei a fejfájás, levertség, ekcéma, bőrproblémák, depresszió, ízületi fájdalmak, hólyaghurut. Az ecetsav antibakteriális hatása révén tisztítja meg a szervezetet, s egyensúlyba hozza a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a bélműködést, a tápanyagszállítás felgyorsul. A szervezet a zsírnak csak egy részét emészti meg, a többi a széklettel kiürül.

Ráadásul az almaecet – ahogy a citrom is – hiába savas kémhatású, fogyasztásuk mégis lúgosítja a szervezetet, mert a bennük lévő kémiai elemek segítik a lúgok termelődését, vagy másik oldalról nézve fokozzák a savak lebomlását.

Almaecet receptje

Három receptváltozatot mutatok be.

  1. Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 2 kg szeletekre vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet), 2liter vizet felforralunk 20 dkg cukorral, ha kissé kihűlt, ráöntjük az almára, tetejére 1 darab kenyeret teszünk. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk, 20-28 fok közötti árnyékos helyre. 10 napi érlelés után megkeverjük, majd leszűrjük. Ahány liter levünk lett, annyiszor 10 dkg cukrot kell még ráönteni. Néhány nap múlva forrni kezd, 4 hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük. A szűrés után minél tovább áll, annál erősebb lesz. Amikor az almaecetet lefejtjük, egy kis ecetben tegyük el ezt az ecetágyat, mert a következő adag készítésénél kenyér helyett már ezt használhatjuk, így hamarabb beindul az ecetesedés.
  2. 1 kg almát mossunk meg, vágjuk ki a magházát, majd reszeljük le. 1 liter vizet, 8 dl almareszeléket egy 3 literes edénybe tesszük és hozzákeverünk 2 g élesztőt, 20 dkg mézet és 4 dkg tördelt,  száraz, barna kenyeret. Szobahőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni. Érés után jól át kell szűrni, az így nyert léhez literenként további 10 dkg mézet kell keverni. Az üveget le kell zárni és másfél hónapig kell érlelni az ecetet. A pihentetés urán csak akkor kell áttölteni másik edénybe, ha túl sűrű és zavaros. Felhasználásig bedugaszolva, sötét, hűvös helyen kell tárolni.
  3. Az alma héját kisebb darabokra vágjuk, és beletesszük egy nagyobb, öblös befőttesüvegbe úgy,  hogy az almahéj négy ujjnyi vastagságban borítsa be az üveg alját. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy négy ujjnyira ellepje az almahéjat. A víz mennyiségének megfelelő tizedannyi cukrot szórunk rá – tehát 1 liter víz esetében 10 dkg cukrot. Ritka szövésű tüllel vagy kilyuggatott papírral lekötjük és meleg helyen tíz napig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, hagyjuk leülepedni, majd ismét kisebb üvegekbe szűrjük. Jól lezárva, hűtőszekrénybe téve igen sokáig eláll.

 

Legközelebb az almaecet felhasználási lehetőségeit mutatom be konkrét receptekkel, amivel nemcsak az egészségünkhöz, hanem a szépségünkhöz is hozzájárulhatunk.

 

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


12 thoughts on “Egészségedért! Almaecet, pektin házilag

  1. Pingback: Almaecet az egészségért. | Egészséges életmódszerek

  2. A pektinnel kapcsolatosan az a kérdésem hogyha por vagy annak higítását iszom az fogyaszt-e üdv Mazsu

    • Önmagában a pektinfogyasztás nem hiszem, hogy hozzájárul a testsúlycsökkentéshez. Amiben viszont segítheti a fogyókúrát, hogy megfelelő folyadékfogyasztás mellett a duzzadó élelmi rost, a pektin eltelít, így könnyebben kibírja az ember, hogy kevesebbet egyen, kevésbé gyötri az éhségérzet.

    • Nem igazán követem a fogyókúrás “csodaszereket” (mert olyanok sajnos nincsenek), de aztán belefutottam egy másik cikk kapcsán, gondolom arra gondolnak. Ennek kapcsán ajánlom elolvasásra ezt a cikket. Ettől függetlenül én minden csodaszert és gyors fogyást hirdető terméket fenntartással fogadnék. Sajnos a munkát, az életmód átalakítását nem lehet megúszni, ha tartósan és egészségünket megőrizve fogyni szeretnénk.

  3. semmit nem ér a petkin fogyasztószer az egész pénz kidobàs ennyit meg annyit fogynak tőle èn egy dekât nem fogytam jól lehúztak pènzzel, âtverés az egèsz!!!!

    • Kicsit moderáltam a hozzászólását. Persze érthető az indulata, de ez még mindig a jobbik eset, rosszabb esetben az egészsége látta volna kárát. Önnek is ajánlom a ködpiszkáló blogon lévő cikket.

  4. meg szeretném kérdezni, hogy ennyi pektin mennyi gyümölcs sűrítéséhez elég? pl. meggy, málna

    • Hát erre nem egyszerű válaszolni. Részben azért mert a házi készítésű pektin erőssége bizonytalan és nem mindegy mihez keverjük. Nálunk általában a natúr befőttek és aszalás megy, ezért nem igazán teszteltem még a pektin felhasználását.
      Talán kiindulási adatnak jó lehet 1 kg gyümölcsvelőhöz 1,5 – 3 dl pektint használni. Attól is függ, milyen gyümölcsből készül a lekvár, mennyire lédús, milyen maga s a természetes pektintartalma. Magas pektin tartalmú gyümölcshöz ( pl. ribizli) talán nem is kell, alacsony pektin tartalmúhoz (pl. málna, meggy) több. A nálam leírt mennyiségből kb 0,7 dl pektin lesz, tehát érdemes nagyobb mennyiséget megcsinálni egyszerre.
      Csepp-próbával tesztelhetjük. Lekvárfőzés közben egy hűtött tányérra teszünk egy kiskanálnyi lekvárt, mélyhűtőbe tesszük két perce, ha ráncolódik, akkor jó, ha nem elég szilárd tovább főzzük a lekvárt vagy/és teszünk még bele pektint.

  5. A legjobb fogyókúra recept.
    Este 18 óra után már ne egyél semmit.
    Lassan egyél, alaposan rágd meg az ételt, így kevesebbet eszel.
    Figyeld meg, hogy a kövér emberek mind gyorsan belapátolják az ételt.
    Aki vékony,az komótosan, lassan eszik, élvezi az ízeket.
    Soha ne egyél főtt ételt hűtőből kivéve hidegen. A hideg ételt még fel kell melegítenie a gyomornak, utána kezdi el megemészteni.
    Napi két alma és a reggeli mindig legyen bőséges, de könnyű.
    Én évek óta müzlit, korpát, kukorica pelyhet eszem gyümölccsel. Beáztatom kis vízben, vagy sovány tejben a pelyheket. Rakok bele mazsolát, gyümölcsöt, lehet aszalt, friss, kompótból, vagy akár vegyesen is. Teszek bele egy kis kanál mézet, egy mokkás kanál kurkumát, görögszénát, fekete köményt őrölve. Ezeket nem fontos mindig, de 1-2 hétig és szünetekkel bele rakom, mert elpusztítanak minden gyulladást, kórokozót a szervezetből. Lehet rátenni egy mokkáskanál fahéjat, kevés dzsemet, reszelek bele sárgarépát, frissből kb. 10 dkg-ot, gyömbérből néhány grammnyit, nyomhatsz bele pár csepp citromot is. Jól összekeverem, közben iszogatok mellé egy könnyű tejeskávét, hogy ne legyen száraz az egész. Megszoktam és nem is tudnék már felvágottakat, rántottát enni reggelire. Vacsorára pedig sajtkrémes kenyérszeletet eszem, legjobb megpirítva a kenyér, friss zöldpaprikával, paradicsommal, vagy uborkával, eszem egy kis laktózmentes joghurtot, iszok rá két dl szénsavmentes vizet és vége a napi étkezésnek, ezt 19 óráig teszem maximum, utána már semmi,legfeljebb 1 dl víz lefekvés előtt. Ja, és lehet indítani a napot 1 dl valódi narancslébe 1 evőkanál olívaolajat tegyél és éhgyomorra idd meg. Csodát tesz a porcokkal és a bőrrel.
    Délben sovány baromfihúst, vagy halat egyél zöldséges rízzsel és mozogj!

Hozzászólás a(z) Vanda bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.