Kockázatos ételek a terhesség alatt

Ételek, hatóanyagok, amelyek a terhesség alatt érdemes teljesen kerülni, illetve jelentősen csökkenteni a fogyasztásukat, hogy a kisbabád egészségesen fejlődhessen és csökkentsd a vetélés és koraszülés kockázatát.

Alkohol
Teljesen a kerüld a várandósság alatt. Amit okozol vele, nem feltétlenül jelentkezik azonnal. Az anyai alkoholfogyasztás agykárosodáshoz, viselkedési zavarokhoz, tanulási nehézségekhez vezethet. Csökken a születési súly és testhossz, a növekedés később is elmarad az átlagtól, a fej kisebb méretű lehet az agy növekedésének visszamaradása miatt, szív fejlődési rendellenességei alakulhatnak ki. Növeled vele a koraszülés esélyét. Ne kockáztass!

Mesterséges édesítőszerek
A különböző mesterséges édesítőszerekről nagyon ellentmondóak a vélemények, ezért ebben a kilenc hónapban inkább kerüld. Édesítésre használj mézet, steviát vagy xilitet.

Koffein
Már két csésze kávéval is kétszeresére növeled a vetélés kockázatát. Eltérő eredményekre jutottak azok a vizsgálatok, amelyek a koffein magzati fejlődésre gyakorolt hatását kutatták. Azonban már a vetélés kockázata miatt is érdemes korlátozni a bevitelét. Igyekezz napi 200 mg alatt tartani a fogyasztását. Ne felejtsd el nemcsak a kávé tartalmaz koffeinhez. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz. Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel, a fekete 40-70mg, 1 dl kóla 8-11 mg, 2 dl kakaó 10-17 mg koffeint tartalmaz. Figyeljünk az energiaitalok, sportitalok koffeintartalmára is. Az üditőkben is megtalálható guarana természetes koffein tartalma 5 százalék körüli.

Felvágott, virsli, húskonzerv, pástétom, vagdalt hús

Ezekben a termékekben fordulhat elő az ún. Listeriosia monocytogenes nevű baktérium, amely liszteriózist okoz. Tünetei: émelygés, hányás, gyomorgörcs, láz, hasmenés. Az első 12 hétben vetéléshez, később pedig akár halvaszületéshez is vezethet. 100 fokon történő forralás vagy sütés után azonban biztonsággal fogyaszthatóak.

Nyers, vagy nem megfelelően átsült húsok, halak
Ezek ugyanis a terhességre veszélyes baktériumokat, vírusokat tartalmazhatnak.

Nyers tojás
Kerüld a lágy tojást, a majonézt, házi fagylaltot, tojáshabot, tojáslikört, a tiramisut ( ennek van tojásmentes változata is), így elejét veheted a szalmonellafertőzésnek.

Pasztörizálatlan tej és tejtermékek
Baktériumokat, köztük szalmonellát tartalmazhatnak. Brie, camambert, kék sajtok egy része ebből készül. Az érett penészes sajtok amúgy is ideális környezet a baktériumok elszaporodásának.

Kerülendő gyógy- és fűszernövények
Gondot nagyobb adagban jelentik, fűszerként, mértékkel biztonságosak.
Acsalapu, aggófű, Aloe vera, árnika, ánizs, bazsalikom, cickafark, csikófark, csombormenta, édesgyökér, fahéj, fehér fagyöngy, fehér üröm, fekete nadály, ginzeng, kakukkfű, kapor, kálmos, kamilla, kankalin, kömény, kurkuma, kutyabenge kéreg, izsóp, lestyán, libapimpó, majoranna, martilapu, oregano, petrezselyem (gyökerét ne főzd most bele a levesbe), ricinus, rozmaring, sáfrány, sédkender, sóskaborbolya, szappanfű, szarkaláb, szegfűszeg, szennalevél, szurokfű, tárkony, tüdőfű, varádics, vérehulló fecskefű, zeller, zsálya.


A terhesség alatt a kismamák vérnyomása megemelkedhet, melyet csökkenthet, ha az ételeket a kismama kevésbé sózza, ráadásul a sok só az ödémaképződést is fokozza.

Cukor
Szintén nagy a terhességi diabétes kialakulásának a kockázata, mely a kismamák 2-5%-nál fordul elő. Ezért ajánlott a kevesebb cukor fogyasztása és ez a felesleges túlsúly kialakulása ellen is hatásos.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


2 thoughts on “Kockázatos ételek a terhesség alatt

  1. A zsalyarol azt olvastam, kifejezetten ajanlatos terhesseg alatt fogyasztani vernyomascsokkento hatasa miatt. A kaprot ugyszinten, vercukorszint szabalyozo hatasa miatt.

Hozzászólás a(z) Vanda bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.